Svemir

ESA: Čekajući novi signal sa komete...

ESA: Čekajući novi signal sa komete...
ESA: Čekajući novi signal sa komete...

Naučnici Evropske svemirske agencije (ESA) čekaju signale sa robota-sonde File, prvog postavljene na jednu kometu, ali ne vjeruju da će komunikacija biti uspostavljena u skorije vrijeme, saopštio je danas šef misije ESA za kometu Paolo Feri.

Kontrolori ESA juče su zadali robotu-sondi nalog da se izmjesti iz senke na kometi 67P/Čurjunov-Gerasimenko kako bi solarni paneli mogli da napune istrošene akumulatore.

"Ne znamo da li će (akumulatori) biti dovoljno puni da (sonda) nastavi da radi", rekao je Feri u razgovoru za AP.

"Malo je vjerovatno da ćemo uskoro uspostaviti bilo kakvu komunikaciju, ali sonda će nastaviti da osluškuje eventualne signale", dodao je on.

Sonda File je juče poslala na matični svemirski brod Rozetu mnoštvo podataka sa komete u svemiru, prije nego što su joj se istrošile baterije.

"Moj život na kometi upravo je počeo", navedeno je u zvaničnoj poruci na Tviteru koju je ESA uputila u ime sonde u srijedu, kada se robot veličine mašine za veš i težine oko 100 kilograma spustio na kometu, naveo je AFP.

ESA je protekle noći navela da su se robotu, poslije tri dana neprekidnog prikupljanja podataka o gustini, temperaturi, sastavu i atmosferi na kometi, skoro potpuno istrošile baterije, ali da se naučnici nadaju da će, ukoliko se sonda pravilno pozicionira, moći da budu dopunjene.

Spuštanje Filea na kometu je vrhunac desetogodišnje misije proučavanja četiri kilometra dugog nebeskog tijela radi prikupljanja uzoraka i podataka za koje se stručnjaci nadaju da će im pomoći da odgonetnu porjeklo sunčevog sistema, način na koji su nastale planete i sam život, budući da stena i led od kojih je repatica sazdana predstavljaju svojevrsnu "vremensku kapsulu".

Rozeta je sa Fileom krenula na svoju 6,5 milijardi kilometara dugu odiseju 2004. godine. Kometu Čurjumov-Gerasimenko sustigla je u avgustu ove godine.

Kometa, koju su 1969. godine otkrili ruski astronomi Klim Čurjumov i Svetlana Gerasimenko, kreće se brzinom od 18 kilometara u sekundi i trenutno je udaljena od Zemlje 510 miliona kilometara.

Misija Rozeta koštala je skoro 1,4 milijarde evra.

Bez obzira na to šta će biti sa Fileom, Rozeta će nastaviti da prati kometu na svom putu oko Sunca. Sonda i kometa će se 13. avgusta 2015. naći na svega 186 kilometara od Sunca, a potom će se uputiti ka izlazu iz Sunčevog sistema.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije