Svemir

Espreso kafa i u svemiru

Espreso kafa i u svemiru
Espreso kafa i u svemiru

Astronauti na Međunarodnoj kosmičkoj stanici uskoro će moći da uživaju u bogatoj aromi italijanske kafe zahvaljujući espreso mašini specijalno dizajniranoj za uslove u bestežinskom stanju.

"L'ISSpresso", dvadesetak kilograma teška mašina, krenuće putem svemira u nedjelju, zajedno sa italijanskom astronautkinjom Evropske svemirske agencije Samantom Kristoforeti, saopštili su izumitelji aparata.

Mašina za "vanzemaljsku" espreso kafu je plod saradnje italijanske kompanije Argotek za aeronautički inženjering i čuvene marke kafe "Lavaca".

Samanta Kristoforeti  neće biti samo prva Italijanka koja će se otisnuti u svemir već i prva astronautkinja u istoriji osvajanja kosmosa koja će popiti pravi italijanski espreso u orbiti, ističe se u zajedničkom saopštenju dvije kompanije.

"L'ISSpresso predstavlja tehnološki izazov, a u skladu je sa svim striktnim propisima i mjerama bezbjednosti", izjavio je David Avino, generalni direktor Argotec-a.

Inženjeri su morali posebno da vode računa o principima fizike i mehanike fluida, koji drugačije djeluju u svemiru nego na Zemlji.

Samanta Kristoforeti, koja je ujedno i kapetan Vazduhoplovne vojske, poleteće na MSS na ruskom Sojuzu koji će biti lansiran sa kosmodroma Bajkonur, u Kazakstanu.

S njom će otputovati i Amerikanac Teri Virts i Rus Anton Škaplerov.

Oni će se pridružiti trojici astronauta koji se već nalaze na MKS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije