Svemir

Hart: Istraga će trajati godinu dana

Hart: Istraga će trajati godinu dana
Hart: Istraga će trajati godinu dana

SAKRAMENTO - Istraga nesreće turističkog svemirskog broda "Virdžin galaktik", koji je pao u pustinji Mohave u američkoj saveznoj državi Kalifornija, mogla bi da traje oko godinu dana, rekao je šef američkog Nacionalnog odbora za bezbjednost saobraćaja Kristofer Hart.

On je dodao da će "Virdžin galaktik" moći da izvodi test letove dok traje istraga.

Hart je rekao da je završio prvi dan istrage, te da će analizirati dokaze sa mjesta nesreće narednih četiri do sedam dana.

On je rekao da su dijelovi letjelice pali u radijusu od oko osam kilometara od mjesta nesreće koja se dogodila 31. oktobra.

"Biće analiziran veliki broj podataka i dokumentacije i zato će puna istraga trajati oko godinu dana", rekao je Hart na konferenciji za novinare.

Letjelica je bila na probnom letu tokom kojeg je došlo do, kako je iz kompanije "Virdžin galaktik" saopšteno, "ozbiljne anomalije".

U nesreći je poginuo jedan od pilota, a drugi je povrijeđen.

Predsjednik i osnivač "Virdžina", milijarder Ričard Branson, rekao je da je odlučan da utvrdi šta se dogodilo i da će to biti lekcija za budućnost, te da će uprkos nesreći nastaviti svoj projekat svemirskog turizma.

Kompanija "Virdžin galaktik" pionir je u industriji svemirskog turizma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije