Svemir

Hemijski laptop tražiće život u svemiru (FOTO)

Hemijski laptop tražiće život u svemiru (FOTO)
Hemijski laptop tražiće život u svemiru (FOTO)

VAŠINGTON - Naučnici JPL-a proizveli su mobilnu laboratoriju uz čiju će pomoć astronauti tražiti život na Marsu.

Kada se kroz koje decenije na Mars upute prvi astronauti, među njihovom opremom će se naći sofisticirani naučni instrumenti koji će istovremeno biti kompaktni i mobilni.

Jessica Creamer i njene kolege naučnici NASA-inog JPL laboratorija, ovih su dana predstavili mini laboratorijum koji nazivaju "hemijskim laptopom", čija uloga je analiziranje uzoraka na materijale koji se dovode u vezu s postojanjem života.

"Ako se ovaj instrument pošalje u svemir, moraće da bude najosjetljiviji uređaj te vrste koji će da napusti Zemlju, a imaće mogućnost istovremenog traženja aminokiselina i masnih kiselina", izjavila je Jessica.

Uređaj je večine prenosnog računara ali znatno je deblji, kako bi u sebi mogao da sadrži opremu za hemijsku analizu.

Za razliku od tricordera iz Star Treka, on ne vjeruje skeniranjima iz daljine, već se temelji isključivo na analizi uzoraka.

"Naš uređaj je hemijski analizator koji se može reprogramirati poput laptopa kako bi izvršavao različite zadaće", kažu znanstvenici.

“Aminokiseline su osnovni blokovi proteina, dok su zasićene kiseline ključni sastojak staničnih membrana. Oba sastojka su od esencijalne važnosti za život kakav poznajemo, ali takođe se mogu naći i u anorganskim izvorima. Uloga hemijskog laptopa će biti da nam ukaže na razliku”, istakla je Creamer.

JPL je laptop testirao prvi puta izvan laboratorije na uzorku minerala koji apsorbuje organske molekule u svojim slojevima, pri čemu se pokazao vrlo pouzdanim, s mogućnošću detektovanja koncentracija aminokiselina i masnih kiselina u odnosu jedan naprema billion.

(NN, vidi.hr)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije