Svemir

Indija testira vlastiti Space Shuttle

Indija testira vlastiti Space Shuttle
Indija testira vlastiti Space Shuttle

Indijska svemirska agencija ovog će mjeseca lansirati testni model svoje svemirske letjelice s krilima.

Mada je koncept Space Shuttle letjelica NASA u potpunosti odbacila, prvenstveno zbog previsokih troškova lansiranja ali i nekoliko fatalnih nesreća (SS Challenger 1986. i SS Columbia 2003.), Indijska svemirska agencija ISRO smatra da dizajn višekratno iskoristivih letjelica s krilima nudi lansiranja u svemir koja će biti 10 puta jeftinija, a tokom ovog mjeseca već  priprema prvo probno lansiranje.

Testna RLVTD (Reusable Launch Vehicle - Technology Demonstrator) letjelica će biti 6 puta manja od modela pune veličine, pa ISRO kaže da će poslužiti za isprobavanje tehnoloških rješenja, što će predstavljati prvi korak u izradi višekratno iskoristive TSTO (Two Stage To Orbit) letjelice kojom Indija želi dovoditi astronaute u svemir.

Letjelice se razvijaju u centru na Sriharikoti, ostrvu u blizini Bengalskog zaliva u južnoj indijskoj državi Andhra Pradesh.

U prvom testu ISRO će na visinu od 70 km lansirati letjelicu težine od 1,7 tona, te ju potom spustiti u Bengalski zaliv. Taj "Space Shuttle" dužine od 6,5 m pogoniće prvi stadijum rakete s čvrstim gorivom, a tokom ovog testa nije planirano da se letjelica spusti na pistu, već će "pasti" u more.

Mada za sada još nije poznato koliko će tačno koštati lansiranja indijskim Space Shuttleom, očekivati je da će biti prilično jeftina jer je Indija već pokazala da može lansirati svemirske misije uz izuzetno niske troškove.

Kao primjer možemo navesti njihovu ISRO Mars Orbiter misiju, koja predstavlja najjeftiniju misiju istraživanja Marsa u istoriji, jer je za dovođenje letjelice pod nazivom Mangalyaan MOM u orbitu crvene planete utrošeno samo 72 miliona dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije