Svemir

Indija uspešno lansirala 104 satelita, oborila rekord

Indija uspešno lansirala 104 satelita, oborila rekord
Indija uspešno lansirala 104 satelita, oborila rekord

NJU DELHI - Indijska kosmička agencija saopštila je danas da je uspješno lansirala u orbitu 104 satelita samo jednom raketom, čime je oborila dosadašnji rekord od 37 satelita koliko ih je u samo jednoj misiji lansirala Rusija 2014. godine.

"Sva 104 satelita su uspješno lansirana u orbitu", rekao je direktor Indijske organizacije za istraživanje kosmosa (ISRO) A.S. Kiran Kumar, prenosi indijska agencija PTI.

Premijer Indije Narendra Modi napisao je na Tviteru da je "izuzetan podvig ISRO još jedan ponosan trenutak za indijsku kosmičku naučnu zajednicu i cijelu zemlju", prenosi AP.

Raketa je lansirana u 09:28 sati po lokalnom vremenu i poletjela je brzinom od 27.000 kilometara na čas, ispaljujući 104 satelita u orbitu tokom oko 30 minuta, stoji u saopštenju, navodi AFP.

Raketa s komercijalnim satelitima ispaljena je iz južne kosmičke stanice u Sriharikoti, na veliku radost naučnika, a polarno satelitsko lansirno vozilo nosilo je glavni satelit za osmatranje Zemlje, koji je težak 714 kilograma, i 103 manja "nato satelita" koji su zajedno teški 664 kilograma, dok najmanji ima samo 1,1 kilogram.

Skoro svi nano sateliti potiču iz drugih zemalja, među kojima su Izrael, Kazahstan, Holandija, Švajcarska, Ujedinjeni Arapski Emirati, a 96 ih je iz SAD, dok samo tri pripadaju Indiji.

Osamdesetosam satelita pripadaju kompaniji sa sjedištem u San Francisku koja pravi snimke Zemlje "Planet Inc", a svaki je težak 4,5 kilograma.

Interesovanje za lansiranje komercijalnih satelita u kosmos je sve veće s obzirom na to da telekomunikacione, internetske i druge kompanije, kao i mnoge zemlje, teže ka boljim i tehnološki naprednijim komunikacijama.

Indija se nadmeće sa drugim međunarodnim igračima za veći udio na lansirnom tržištu, a poznata je po finansijski povoljnom kosmičkom programu, navodi francuska agencija.

Prošlog juna, Indija je postavila nacionalni rekord nakon što je uspješno lansirala raketu sa 20 satelita, uključujući 13 iz SAD.

Takođe je poslala raketu bez posade u orbitu Marsa 2013. po cijeni od samo 73 miliona dolara, dok je misija NASA-e na Mars koštala 671 milion dolara.

ISRO razmatra i mogućnost misija na Jupiter i Veneru

Premijer Indije Narendra Modi često hvali kosmičku tehnologiju svoje zemlje, a 2014. je primijetio da je raketa koja je lansirala četiri strana satelita u orbitu koštala manje nego snimanje holivudskog filma "Gravitacija".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije