Svemir

Indijski naučnici pronašli led na Mjesecu

Indijski naučnici pronašli led na Mjesecu
Foto: Ilustracija | Indijski naučnici pronašli led na Mjesecu

Naučnici su pronašli konačne dokaze koji potvrđuju prisutnost zaleđene vode na površini Mjeseca, prenosi "BBC".

Naslage leda pronađene su na sjevernom i južnom polu Mjeseca te su vjerovatno drevnog porijekla.

Za pronalazak je zaslužna indijska misija na mjesec "Chandrayaan-1", čiji su instrumenti istraživali Mjesec između 2008. i 2009.

Rezultati misije objavljeni su u časopisu "Proceedings of the National Academy of Sciences" (PNAS).

Distribucija naslaga leda je nejednaka, na južnom polu je većina leda koncentrisana u kraterima, dok je na sjevernom led rjeđi s većom rasprostranjenošću.

Indijska misija koristila je uređaj za mapiranje minerala M3 i identifikovala tri specifičnosti leda na površini Mjeseca.

M3 nije samo zabilježio refleksiju leda, već je izmjerio način na koji molekuli leda apsorbuju infracrvenu svjetlost. To znači da se mogu zabilježiti razlike između agregatnih stanja.

Temperature na Mjesecu danju mogu dostići 100 stepeni Celzijusa, zbog čega na Mjesecu uslovi za površinski led nisu povoljni.

Međutim, nagib Mjesečeve ose iznosi 1.54 stepena, pa na Mjesečevim polovima postoje mjesta bez dnevne svjetlosti.

Naučnici procijenjuju da temperatura u trajno zasjenjenim kraterima na Mjesečevim polovima ne prelazi -157 stepeni Celzijusa, što kroz duži vremenski period dovodi do stvaranja ledenih naslaga.

Rezultati misije podupiru ranije indirektne detekcije površinskog leda na južnom polu Mjeseca. Međutim, ti rezultati nisu isključivo dokazivali prisutnost leda.

Ako postoji dovoljno leda na površini, u nekoliko prvih milimetara, voda bi mogla da bue dostupna kao resurs za buduće ljudske misije na Mjesecu.

Površinski led pronađen je i na drugim tijelima Sunčevog sistema, na sjevernom polu Merkura i na patuljastoj planeti Ceres, navodi BBC.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije