Svemir

Izgubljeni u svemiru, niko ne zna gdje su geko gušteri

Izgubljeni u svemiru, niko ne zna gdje su geko gušteri
Izgubljeni u svemiru, niko ne zna gdje su geko gušteri

MOSKVA - Svemirom lutaju mali tropski gušteri koje su ruski naučnici poslali u orbitu 18. jula na satelitu Foton-M4, iz kosmičkog centra u Bajkonuru.

Prema pisanju Hafington posta, naučnici su u svemir lansirali 20 geko guštera porijeklom sa ostrva Mauricijus kako bi posmatrali njihovo parenje u bestežinskom stanju, ali je nedavno kontrola leta saopštila da je izgubila kontakt sa letjelicom.

Ruska svemirska agencija TsSKB-Progres navodi da komande na satelitu Foton-M4 fukcionišu normalno i da ona nastavlja da dobija podatke eksperimenata.

Iz video materijala koji im i dalje stiže sa satelita, naučnici mogu da zaključe da eksperiment teče po planu: četiri ženke i jedan mužjak daju sve od sebe da dobiju potomstvo u svemiru.

Istraživači se nadaju da će vratiti male guštere na Zemlju, kako bi nastavili sa eksperimentima. Misija traje još nešto više od mjesec dana i oni vjeruju da će dotad veza sa satelitom ponovo biti uspostavljena.

Ukoliko to ne uspije, satelit će nakon nekoliko mjeseci lutanja svemirom pasti na Zemlju, što ne bi bila prva životinjska žrtva ruskog svemirskog programa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije