Svemir

Kepler "ustao iz pepela" i pronašao još jednu planetu

Kepler "ustao iz pepela" i pronašao još jednu planetu
Kepler "ustao iz pepela" i pronašao još jednu planetu

Kepler letjelica imala je ozbiljan mehanički kvar 2013. godine, poslije koga su naučnici strahovali da više nikad neće moći da lovi egzoplanete.

Međutim, letjelica je ipak proradila i dobila novu ulogu i to u misiji K2, koja je predstavljena prije nešto više od godinu dana.

Sada je ostvaren i prvi značajan uspjeh od kako je Kepler ponovo počeo s radom - potvrđeno je otkriće jedne daleke planete.

HIP 11645b je dva i po puta veća od naše planete i udaljena je od nas oko 180 svjetlosnih godina, piše B92.

"Kepler se poput feniksa podigao iz pepela i nastavio da otkriva svemir", rekao je Endrju Vanderburg, koji je predvodio tim naučnika zaslužnih za otkriće.

Kepler je primijetio ovu plnetu tokom probnog rada u februaru (misija K2 počela je zvanično u maju), a postojanje je potvrđeno i zahvaljujući teleskopima na zemlji i MOST kanadskom satelitu.

Astronomi novootkrivenu planetu nazivaju "vodenim svijetom" i "mini - Neptunom", budući da ima malo jezgro i gustu gasovitu atmosferu.

Pošto je blizu svojoj zvijezdi, potrebno joj je svega 9,1 dan da obiđe oko nje i na njoj vjerovatno vladaju previsoke temperature da bi bila naseljena, kažu naučnici.

Svemirski teleskop Kepler, nazvan po njemačkom astronomu Johanu Kepleru, je misija agencije NASA koja je lansirana sa ciljem da otkrije planete nalik Zemlji van Sunčevog sistema.

Od lansiranja u martu 2009, Kepler je potvrdio 134 i otkrio više od 3.200 potencijalnih planeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije