Svemir

Konačno riješena jedna od najvećih misterija univerzuma

Konačno riješena jedna od najvećih misterija univerzuma
Foto: Ilustracija | Konačno riješena jedna od najvećih misterija univerzuma

Naučnici se sa problemom nedostatka pola univerzuma susreću već godinama – veliki je disbalans između onoga koliko mi vidimo i koliko bi materije trebalo tamo da se nađe.

Naučnici vjeruju da je većina univerzuma, oko 70 odsto, sačinjena od tamne energije, misteriozne sile za koju se vjeruje da bi mogla da utiče na širenje svemira.

Četvrtinu čini tamna materija, a preostalih pet procenata "normalna" materija koja obuhvata sve ono što vidimo u svemiru, uključujući planete, zvijezde i galaksije.

Naša opservacija normalne materije (protoni, neutroni i elektroni) obuhvata svega 2,5 odsto svemira – ostatak je neistražen. Ova neusklađenost poznata je kao "problem nedostajućih bariona“, a dva tima istraživača vjeruju da su napokon riješila ovu misteriju.

Prema pisanju časopisa Nju sajentist (New Scientist), Hideki Tanimura sa Instituta za astrofiziku u Orseju u Francuskoj i Ana de Graf sa Univerziteta u Edinburgu su u dva odvojena dokumenta objasnili pronalazak nedostajućih bariona u vrućim filamentima gasa koji povezuju galaksije.

Timovi su pratili galaksije pretpostavljajući da ih povezuju barioni. Zatim su prikupili podatke sa Plenk satelita koji prikazuje kosmičku mikrotalasnu pozadinu – ostatak sjaja Velikog praska.

Kako ovaj sjaj prolazi kroz vruć gas, deo njega se raspada, ostavljajući trag u kosmičkoj mikrotalasnoj pozadini. Ovaj fenomen omogućio je istraživačima da vide materije koje su inače previše tamne za posmatranje.

Oba tima, posmatrajući preko milion parova galaksija, otkrili su tragove filamenata gasa u prostoru između galaksija. Štaviše, uočili su veću gustinu od prosečne – u zapisima Tanimure riječ je o tri puta većim brojevima, dok je u dokumentima Grafove zabilježena šest puta veća gustina.

"Problem nedostajućeg bariona je riješen“, navodi Tanimura.

"Razlike u gustini postoje jer smo posmatrali filamente na različitim udaljenostima. Ako su ovi faktori uključujući, naša otkrića su veoma konzistentna sa drugom grupom“, dodaje.

Ralf Kraft iz Harvard Smitsonijan Centra za astrofiziku u Masačusetsu kaže da rezultati pomažu u poravnanju razlike između opservacija i simulacija univerzuma, piše Njuzvik (Newsweek).

"Svi znaju da nedostajuća materija mora biti tamo, ali je ovo prvi put da je neko, čak dve grupe, ne manje, došao do definitivnog otkrića“, ističe Kraft.

Istraživanje Tanimure biće objavljeno u publikaciji Kraljevskog astronomskog društva, dok će se istraživanje Grafove naći u časopisu Nature.

(NN/b92.net)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije