Svemir

Krvavi i Supermjesec u istoj noći - evo šta možete da očekujete

Krvavi i Supermjesec u istoj noći - evo šta možete da očekujete
Krvavi i Supermjesec u istoj noći - evo šta možete da očekujete

Mjesec i njegova veza sa Suncem donosi plimu i poplave, kao i druge nepogode, a oni koji vjeruju u "proročanstvo krvavog mjeseca" tvrde da će uslijediti apokalipsa. Još kad čuju da je ovog puta u kombinaciji i "Supermjesec"...

U kasnoj noći, 27. na 28. septembar, nebo će osvjetliti fenomen poznat kao „Supermjesec“.

U isto vrijeme će se desiti njegovo pomračenje, pri čemu će postati „Krvavi Mjesec“, a za istu noć "najavljena" je i apokalipsa, koja je prvo bila "zakazana" za 23. septembar.

Supermjesec se odnosi na efekat koji se javlja kada se pun Mjesec nađe u svojoj najbližoj tački do Zemlje (pun Mesec), što omogućava da ga vidimo u njegovoj najsvetlijoj fazi i tada izgleda mnogo veći, čak i do 14 odsto veći od normalnog.

Zbog svoje blizine jako će sijati, a ubrzo nakon toga postupno će nestati. Potpuno pomračenje dogodiće se samo sat vremena od njegovog najsjajnijeg momenta, kada će Zemljina sjenka u potpunosti zakloniti Mjesec.

Nakon toga uslijediće Krvavi Mjesec, fenomen pomračenja, pri čemu Mjesec pokriva Zemljina sjenka, koja mu daje svijetlu crvenu boju zbog prelamanja sunčeve svjetlosti u atmosferi naše planete.

To pomračenje će biti četvrto i poslednja u nizu grupe lunarnih pomračenja, poznate kao „krvavi Mjesec“, koja je počela u aprilu 2014. godine.

Astrolozi kažu da nema razloga za zabrinutost, a plima će, kako kažu naučnici biti za samo pet centimetara viša od najviše plime u protekle dvije decenije.  

(b92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije