Svemir

Mars u malom - na planeti Zemlji

Mars u malom - na planeti Zemlji
Mars u malom - na planeti Zemlji

LONDON - Ako hoćete da posjetite Mars, ne treba vam raketa: britanski naučnici izgradili su "Mars dvorište" pored Londona i sve to je koštalo oko 830.000 dolara, piše Si-En-En (CNN).

Dvorištance "kao na Marsu" sadrži oko 300 tona pijeska i to u istoj boji kao autentični pjesak sa Marsa, koji su registrovali Nasini roveri.

Čak je i nivo svjetlosti u objektu prilagođen da bi oponašao osvjetljenje na Crvenoj planeti.

Dvorište nije napravljeno za igru: Erbasovi stručnjaci su napravili repliku okruženja na Marsu da bi Evropska svemirska agencija (ESA) mogla da testira buduće rovere, za koje se nadaju da će moći autonomno da se kreću po tlu Marsa.

ESA planira slanje dvije misije na Mars, a cilj je da nastave utvrđivanje da li bi život na toj planeti ikad mogao da bude moguć.

Naučnici žele da postignu da rover sam izračunava bezbjednu putanju po Marsu, a nadaju se da će im "Mars dvorište" pomoći da to ostvare.

"Potrebno je 20 minuta da bi signal sa Zemlje stigao na Mars. To je presporo za dobru kontrolu sa Zemlje", kaže za CNN Džastin Birn.

Ako djeluje autonomno, rover će, kaže on, moći sam da se izvuče iz nevolje.

"Idemo na Mars da tržimo znakove života - i ovo je važan korak ka tom cilju", dodaje.

Povratak evropske agencije na Mars dešava se više od decenije poslije poslednjeg pokušaja da tamo sleti.

Orbiter ESA "Mars ekspres" još je u orbiti Crvene planete i već 10 godina odatle šalje podatke. Ali, lender "Bigl 2" koji je trebalo da trži dokaze života na Marsu, izgubio se na Božić 2003, pošto nije uspio da uspostavi kontakt sa orbiterom.

Istraživanje Marsa je težak izazov. Mnoge misije na Mars nisu uspjele, među brojnim pokušajima sletanja na Crvenu planetu.

Trenutno je na Marsu Nasin rover "Kjurioziti", koji je uspješno sletio 2012, dok "Oportjuniti" šaje podatke već deset godina.

Još dva svemirska broda su trenutno na putu za Mars - indijski i američki.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije