Svemir

Medvedev: Razvoj kosmonautike državni prioritet

Medvedev: Razvoj kosmonautike državni prioritet
Medvedev: Razvoj kosmonautike državni prioritet

MOSKVA - Razvoj tehnologije za proučavanje kosmosa predstavlja prioritet ruske državne politike, rekao je danas ruski premijer Dmitrij Medvedev povodom navršene 54 godine od prvog leta čovjeka u svemir.

Ruski premijer čestitao je radnicima i veteranima ruske kosmonautike današnji Dan kosmonautike, odajući poštu ruskim naučnicima i inženjerima, konstruktorima i tehničarima, graditeljima kosmodroma Bajkonur i Plesetsk.

"Čestitam vam dan koji se obilježava i u Rusiji i u cijelom svijetu kao međunarodni Dan kosmonautike", rekao je Medvedev, odajući priznanje čuvenim kosmonautima, od legendardnog Jurija Gagarina, prvog čovjeka u svemiru, do aktuelne ruske posade na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Medvedev je podsjetio i na Alekseja Leonova, koji je prije 50 godina, tokom leta svemirskog broda "Voshod 2", izašao iz letjelice i postao prvi čovjek koji je boravio u otvorenom svemiru, rekavši da su svi ti ljudi istinski heroji Rusije.

On je rekao da će prvo lansiranje sa novog kosmodroma Vastočni krajem ove godine predstavljati potvrdu ogromnog naučnog i tehničkog potencijala Rusije, prenio je danas TASS.

Širom svijeta danas se obilježava dan kada je Jurij Gagarin u letjelici "Vostok 1" za 108 minuta obletio Zemlju 12. aprila 1961. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije