Svemir

Medvedev u posjeti kosmodromu "Vostočni"

Medvedev u posjeti kosmodromu "Vostočni"
Medvedev u posjeti kosmodromu "Vostočni"

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev uspostavio je video vezu s Međunarodnom svemirskom stanicom prvi put s kosmodroma "Vostočni".

S Medvedevom su razgovarali kosmonauti Genadij Padalka, Mihail Kornijenko i Oleg Kononenko. Premijer im je prenio utiske s novog ruskog kosmodroma, koji se još intenzivno gradi.

"Radujem se što vas vidim, pozdravljam vas s kosmodroma 'Vostočni' koji se ovdje uveliko gradi", rekao je Medvedev i dodao da se nada da će odatle veoma brzo početi da poleću rakete.

Premijer je bio pod snažnim utiskom onoga što je vidio.

"Ne znam da li možete to da vidite iz kosmosa, ali ovdje su ogromni radovi", rekao je Medvedev.

I sami kosmonauti prate tok izgradnje.

"Posmatramo izgradnju i pravimo fotografije. Spremni smo da pomognemo odozgo", rekao je Padalka u šali.

U blizini mesta Ugljegorsk, na dalekom istoku Rusije, bliži se kraj izgradnji najsavremenijeg kosmodroma Vostočni, a prvo lansiranje raketa se očekuje krajem ove godine.

Trenutno najveće gradilište u Rusiji, na kom radi preko 2.500 ljudi, a vrijednost investicije iznosi 10 milijardi dolara, Kosmodrom Vostočni trebalo bi da preuzme primat u odnosu na već postojeći Bajkonur, koji je poslije raspada Sovjetskog Saveza ostao u Kazahstanu.

Čitav kosmodrom prostire se na preko 1.000 kvadratnih kilometara zemlje, a u svom sklopu imaće 10 lansirnih rampi. Ovo će biti drugi kosmodrom koji se nalazi u Rusiji, pored Plesecka, koji je daleko manji i koristi se za lansiranje vojnih satelita.

Proslavljeni ruski kosmonaut Fjodor Jurčihin, koji je u svemir letio četiri puta i tamo ukupno boravio duže od godinu dana, za Sputnjik kaže da je normalno da Rusija, prva zemlja koja je poslala čovjeka u kosmos, ima sopstveni kosmodrom.

"To što će se povećati broj kosmodroma nikako ne znači da će Rusija potpuno napustiti Bajkonur. Počnimo od toga da je na Bajkonuru i platforma sa koje je poletio prvi satelit. Ona je još u upotrebi, a i dan-danas sa nje poleću ekipe koje lete ka Međunarodnoj svemirskoj stanici. Kao što se povećava broj aerodroma, povećava se i broj kosmodroma. Evo, na primjer, prije 40 godina, na vrhuncu kosmičke ere, samo dvije države su gradile kosmodrome - Sovjetski Savez i Sjedinjene Američke Države. Sada kosmodrome imaju i Francuska i Brazil, Kina, ali i Japan i Indija", objašnjava Jurčihin.

Pored toga, nastavlja on, Rusija nastavlja put modernizacije nosača raketa što je svakako veoma perspektivno, imajući u vidu da je pred vlastima postojala dilema - ili se zaustaviti na postojećim kapacitetima u Bajkonuru i modernizovati ih ili povećavati broj lansirnih platformi.

Potrebu za novim kosmodromom Jurčihin tumači i time što svaki tip rakete mora da ima sopstvenu rampu za lansiranje, a samim tim najnovije rakete, kao što je Sojuz 5, zahtijevaju novu infrastrukturu.

Gradilište je nedavno posjetio i ruski premijer Dmitrij Medvedev, koji je došao da se uvjeri da izgradnja ide prema planu, te da će sve biti spremno za lansiranje, planirano za kraj ove godine. On se tom prilikom obratio radnicima na gradilištu, rekavši im da su oni dio istorije, kao što su to bili i njihovi preci koji su gradili Transsibirsku željezničku magistralu.

Novi kosmodrom opsluživaće oko 25.000 ljudi, među kojima će biti i veliki broj stručnjaka sa visokim kvalifikacijama. Pored toga, planirano je da u blizini kosmodroma bude izgrađen i novi grad, koji će moći da primi 100.000 stanovnika, gdje će živjeti svi koji rade na kosmodromu, ali i oni koji pružaju prateće usluge.

Planirano je da sa novog kosmodroma 2018. godine poleti prva raketa sa posadom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije