Svemir

Misteriozna zvijezda Tabi ponovo 'žmirka', astronomi podigli uzbunu

Misteriozna zvijezda Tabi ponovo 'žmirka', astronomi podigli uzbunu
Misteriozna zvijezda Tabi ponovo 'žmirka', astronomi podigli uzbunu

Sjaj misteriozne zvijezde KIC 8462852 ili Tabi, za koju dio naučnika vjeruje da bi mogla biti "dom vanzemaljaca", te da ima zaštitnu vanzemaljsku strukturu, ponovo je drastično oslabio.

Svi jači teleskopi usmjereni su prema toj zvijezdi, a naučni svijet je zbunjen i podijeljen.

Astronom Met Majterspeg napisao je na Twitteru: "Oprez, ovo nije vježba - Tabi ponovo pada" i pozvao kolege da je posmatraju.

Ova zvijezda otkrivena je 2009. godine i udaljena je 1.500 svjetlosnih godina od Zemlje.

Pažnju astronoma i teoretičara zavjere ova zvijezda je zaokupila kada je tim astronoma na čelu sa Tabetom Bodžajian (po kojoj je i dobila ime), sa Univerziteta Jejl, opisao neobične svjetlosne uzorke koje do danas niko nije uspio da objasni.

Astronomi prate pad u nivoima sjaja zvijezda. Ako na svakih nekoliko dana, sedmica ili mjeseci sjaj neke zvijezde opadne, to znači da ispred nje prolazi planeta.

Koliko sjaj pada zavisi od veličine planete, ali nikada ne prelazi jedan odsto.

Ali, zvijezda Tabi je u nekoliko navrata drastično oslabila - u jednom slučaju sjaj je opao za nevjerovatnih 22 odsto, prije nego što se ponovo vratio na normalu.

Neki fizičari pad sjaja objašnjavaju postojanjem divovskog solarnog štita koji okružuje čitavu zvijezdu. To bi značilo da su štit napravile vanzemljaske civilizacije.

Dio naučnika nije oduševljen tom idejom i smatra da bi trebalo da vanzemaljci uvijek budu posljednja hipoteza.

Prema drugoj teoriji, u mladom haotičnom zvjezdanom sistemu došlo je do sudara dvije planete u kome je nastao veliki oblak materijala koji povremeno zasjenjuje zvijezdu.

Problem te hipoteze jeste u tome što bi materijal obasjan svjetlom zvijezde trebalo da dio njenog vidljivog spektra pretvara u toplotu, što podaci ne potvrđuju.

Prema trećoj hipotezi, u tom sistemu postoji više planeta sa "diskovima", koji se ponekad u odnosu na naše teleskope nađu "na okupu" tako da zasijene zvijezdu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije