Svemir

Misteriozni radio-talasi su vanzemaljskog porijekla?

Misteriozni radio-talasi su vanzemaljskog porijekla?
Misteriozni radio-talasi su vanzemaljskog porijekla?

Naučnici vjeruju da bi misteriozne brze "provale" radio-talasa , koji povremeno stižu iz svemira na Zemlju, mogle biti kreacije tehnološki naprednijih civilizacija.

U novoj studiji predstavljenoj u časopisu "Astrofizikal žurnal leters" naučnici tvrde da bi te talase mogle da stvaraju napredne tehnologije razvijene za pokretanje svemirskih letjelica do velikih brzina.

Razvoj takvih tehnologija planiran je i na Zemlji.

Posljednjih godina u planovima za duža međuzvjezdana putovanja sve češće se pominje mogućnost da se letjelice ubrzavaju pomoću solarnih jedara, a ne velikim količinama raketnog goriva koje predstavlja veliki teret, a vrlo se brzo troši.

Takva solarna jedra mogla bi se potiskivati moćnim zracima lasera smještenih na Zemlji. Naime, svjetlost, mada nema masu, sadrži energiju koja na površini "ogledala" koju udara - stvara pritisak.

Pošto galaksija Mliječni put rotira, koncentrisana svjetlost takvih lasera "šarala" bi svemirom poput svjetlosti svjetionika, pa bi nakratko mogla i da pogodi neku planetu nastanjenu vanzemaljcima u drugoj galaksiji.

Na taj način, naučnici bi i nehotice nekoj stranoj civilizaciji poslali signal koji bi otkrio postojanje ljudske civilizacije. Štaviše, vanzemaljci bi mogli čak da otkriju i gdje se Zemlja tačno nalazi, što je, možda, jedna od mogućih mana dizajna.

Naučnici objašnjavaju da bi ljudi, do nama najbližeg sistema zvijezde Proksime Kentauri, mogli poslati sonde koje bi se kretale pomoću lasera sa Zemlje.

Ruski milijarder Јuri Milner, zajedno sa grupom naučnika, predstavio je plan o slanju minijaturnih letjelica-laboratorija veličine mobilnog telefona koje bi imale reflektujuća solarna jedra.

Takve letjelice sa Zemlje bi se ubrzavale moćnim laserima do petine brzine svjetlosti, pa bi im do Proksime Kentauri, udaljene 4,25 svjetlosnih godina, trebalo par decenija, a ne desetine hiljada godina, koliko bi trebalo konvencionalnim raketama.

Kada bi ih Zemlja poslala u narednih desetak godina, već kroz nekoliko decenija naučnici bi mogli da raspolažu sa povratnim informacijama o mogućem životu u tom sistemu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije