Svemir

Mliječni put je možda već mrtva galaksija

Mliječni put je možda već mrtva galaksija
Mliječni put je možda već mrtva galaksija

Mliječni put možda je već mrtva galaksija, koja je poput zombija i dalje aktivna u svemiru.

Naša galaktička komšinica Andromeda umrla je prije nekoliko milijardi godina, ali je tek nedavno počela da pokazuje znake propadanja.

Galaksije, izgleda, mogu i da nestanu, odnosno da prestanu da pretvaraju gas u zvijezde, a one poput Andromede, umiru sporim tempom tokom više milijardi godina.

Kako i zašto galaksije “zaustavljaju” formiranje zvijezda i mijenjaju morfologiju i oblik, jedno je od najvažnijih pitanja kojima se bave intergalaktički astrofizičari.

Time se bavio i jedan amater koji je “prečešljao” na milione fotografija, kako bi otkrio šta se događa u Mlječnom putu.

Plave = zdrave

Osnovna podijela galaksija je na one koje su spiralne i prepune plave svjetlosti koja potiče od mladih zvijezda kratkog životnog vijeka i eliptične sa toplim sjajem i drevnim zvijezdama male mase.

Međutim, moderna istraživanja pokazala su da postoje i mnoge prelazne varijante, pa tako postoje crvene galaksije koje nemaju eliptičan oblik i “plave” koje nisu spiralne.

Primjećene su i galaksije “zelenkaste” nijanse u kojima se proces nastanka novih zvijezda polako gasi, ali i dalje traju procesi formiranja onih koje su davno započete.

Takva je i Andromeda, “zombi” galaksija u kojoj se nove zvezde formiraju sve sporije, a proces njenog umiranja vjerovatno je započet prije više milijardi godna.

Mnogo je teže odrediti šta se dešava u Mlječnom putu, koji je možda takođe u procesu gaenja, ali pošto smo u njemu, ne možemo lako mijeriti njegova svojstva, kao što je to slučaj sa drugim galaksijama.

Ipak, sasvim je moguće da je i Mliječni put kao i Andromeda, “zombi” galaksija koja je počela da se gasi prije milijardu godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije