Svemir

NASA: Ako "Beni" krene prema zemlji - nema spasa?

NASA: Ako "Beni" krene prema zemlji - nema spasa?
Foto: Ilustracija | NASA: Ako "Beni" krene prema zemlji - nema spasa?

Čovječanstvo, možda, neće biti u stanju da odbrani Zemlju od ogromnog asteroida "Beni", velikog poput Empajer stejt bildinga, koji bi mogao udariti u planetu 2.135 ili 2.175 godine.

Naučnici smatraju da ni najnaprednija tehnologija neće moći da uništi toliku svemirsku stijenu.

Posljedice bi bile strašne, upozoravaju stručnjaci, a postoji i strah da bi asteroid mogao u potpunosti da uništi život na Zemlji.

Razmatra se mogućnost korištenja posebno projektovanog svemirskog broda koji bi nuklearnim oružjem uništavao potencijalno opasne kosmičke objekte.

U najnovijem radu, Nasa i američka Nacionalna uprava za nuklearnu bezbjednost predstavile su plan za svemirski brod mase 8,8 tona koji bi udario direktno u manji ili raznio veći asteroid pomoću nuklearnog uređaja.

Ovaj plan je sačinjen na osnovu potencijalnog udara 500 metara širokog i 60 miliona tona teškog asteroida "Beni", koji je trenutno odredište Nasine misije za prikupljanje uzoraka.

Iako nema rizika da bi "Beni" mogao u neko dogledno vrijeme udariti u Zamlju, postoji vjerovatnoća od jedan prema 2.700 da bi to mogao učiniti u sljedećem vijeku.

Slanje više svemirskih brodova pred asteroid moglo bi ga dovoljno usporiti ili mu promijeniti pravac kako bi se izbjegao udar u Zemlju.

Ako uslovi ne budu pogodni za korištenje presretača, preostaje samo nuklearno oružje kao posljednja opcija, navode naučni portali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije