Svemir

NASA planira akciju spasavanja rovera sa Marsa

NASA planira akciju spasavanja rovera sa Marsa
Foto: N.N. | NASA planira akciju spasavanja rovera sa Marsa

NASA roveri predstavljaju najekstremnija vozila koja je ljudska ruka ikada konstruisala, pa ne samo da funkcionišu u ekstremnim uslovima, već obično nadžive rok za završetak misije na koju su poslati.

Tako se očekivalo da Opportunity rover potraje 90 dana, da bi umjesto toga funkcionisao čitavih 15 godina.

Opportunity (Mars Exploration Rover – B, MER-B) je lansiran 2003. godine, a na ravnicu Meridiani Planum sleteo je 25. januara 2004. Detalji misije uključuju kompletiranje primarne misije od 90 sola (marsovskih dana), otkriće vanmarsovskog meteorita (u Meridiani Planumu) i izučavanje Victoria kratera (duže od dve godine).

Rover je preživio pješčanu oluju 2007. godine, te je dostigao krater Endeavour još 2011. godine.

Tako je Opportunity 17. februara ove godine na Crvenoj planeti proslavio još jednu važnu godišnjicu – 5.000 sola na Marsu, što je ogroman korak, budući da se na početku misije očekivalo da potraje daleko kraće.

Opportunity nije potpuno sam, te je jedan od dva rovera koji operišu na ovoj planeti, budući da je pored njega tu i NASA Curiosity. Dan kada je Opportunity sleteo – 25. januar 2003. godine, računa se kao sol 1 – prvi dan na Marsu.

Termin „sol“ se koristi kako bi se opisao jedan solarni dan na ovoj planeti, što je vrijeme koje joj je potrebno da se jednom okrene oko svoje ose. Sol traje 40 minuta više nego dan na Zemlji, a NASA je planirala da ovaj mali rover na Crvenoj planeti provede tek 90 sola, budući da su zime jake, pa stručnjaci nisu očekivali da točkovi na roveru preživjeti niske temperature, te sve prepreke na koje naiđu.

NASA ni danas nije spremna da odustane od svog rovera, te je 30. avgusta najavila novi plan za spasavanje, budući da ovaj ne šalje signale od kada se našao u pješčanoj oluji početkom ljeta. Neki eksperti ipak smatraju da će agencija odustati od te akcije, budući da bi spasavanje bilo previše skupo, te zahtjevalo komplikovanu infrastrukturu.

Opportunity je sa Zemljom poslednji put komunicirao 10. juna, a NASA je veći dio leta provela u iščekivanju da se oluja smiri, budući da se prenos signala kroz prašinu pokazao kao nemoguć. Tako se planira da se odmah po završetku oluje roveru šalju signali preko Deep Space mreže, a u periodu od 45 dana, tako da će se akcija spasavanja sastojati iz čekanja da se rover probudi, te osluškivanja marsovske oluje koja je možda zauvijek uspavala rover koji je na Marsu potrajao mnogo više nego što se očekivalo.

(PC/The Verge)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije