Svemir

NASA pokušava napraviti polje sile slično onom iz Zvjezdanih staza

NASA pokušava napraviti polje sile slično onom iz Zvjezdanih staza
NASA pokušava napraviti polje sile slično onom iz Zvjezdanih staza

I dok je u Zvjezdanim stazama prvo funkcionalno polje sile stvoreno tek sredinom 22. vijeka, čini se kako NASA namjerava preteći Zvjezdanu flotu za gotovo 150 godina.

Naime, američka svemirska agencija nedavno je objavila kako namjerava uložiti sredstva u osam projekata u okviru NIAC (NASA’s Innovative Advanced Concept) programa, gdje se, uz spomenuto polje sile, posebno ističe razvoj komora za duboki san, kao i automatiziranih svemirskih stanica, koje su sposobne same sebe izgraditi.

Ako je riječ o projektima koji kao da su izašli iz pera nekog pisca naučne fantastike, valja reći kako je riječ o tehnički izvedivim idejama. Na primjer komore za duboko spavanje nisu kriogeničke kapsule kakve možemo vidjeti u filmovima, već je riječ o naprednom sistemu koji ima za cilj pratiti životne funkcije astronauta tokom dubokog sna. Sistem pod nazivom Vision System Torpor Habitat omogućiće astronautima dugotrajan i kvalitetan san, kroz kombinaciju visoke tehnologije u komorama i koktela lijekova koje bi astronauti trebali uzimati kao dopunu redovnoj prehrani.

Drugi ambiciozan projekt jeste izgradnja stanica u dubokom svemiru, koje bi trebali graditi roboti, slično kao droidi u Zvjezdanim ratovima. Postaje radnog naziva Growth-Adapted Tensegrity Structures, tako bi mogle postati važan oslonac ljudskog širenja u svemiru, počevši kao međustanice između Zemlje i Marsa.

Štoviše, takvi habitati trebali bi osigurati i „umjetnu gravitaciju“ (vjerojatno u dijelu stanice koji rotira), kao i zaštitu od ionizirajućeg zračenja.

Konačno, možda i najambicioznija zamisao jest stvaranje polja sile oko broda, koje bi, između ostalog, omogućilo i lakše spuštanje letjelice na Mars, služeći kao svojevrstan kočioni sistem, a da zaštitu od visokih temperatura i ne spominjemo. U osnovi, navedeni sistem, zvan Magnetoshell, biti će kombinacija tehnologija polja sile i energetskih štitova, viđenih u Zvjezdanim stazama.

Od ostalih projekata valja spomenuti pogonske sisteme sljedeće generacije i svemirski teleskop koji je sposoban automatski prilagoditi se različitim tipovima posmatranjima. Kako bilo, ako se navedene tehnologije pokažu tehnološki i financijski izvedivima, biće to još jedan korak u pravcu ljudske ekspanzije u svemiru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije