Svemir

NASA potvrdila: Voda teče na Marsu (FOTO)

NASA potvrdila: Voda teče na Marsu (FOTO)
NASA potvrdila: Voda teče na Marsu (FOTO)

Voda teče na Marsu! Ovo je danas potvrdila NASA koja kaže da tokom ljetnjih mjeseci na Crvenoj planeti voda teče niz kanjone i kratere čime se povećava šansa da na Marsu postoji i neki oblik života.

Voda za sobom stavlja duge i tamne mrlje koje mogu ići i nekoliko stotina metara nizbrdo na površini Marsa tokom ljetnjih mjeseci, prije nego što se pred jesen osuše kako površinska temperatura padne.

Fotografije snimljene na Marsu prikazuju strme doline i kratere prošaranje ovim mrljama na mjestima kuda je tekla voda, a cio prizor podsjeća na lepezu.

Naučnici još nisu sigurni odakle je voda stigla, ali je vjerovatno da može doći od podzemnog leda ili se kondenzuje iz tanog sloja marsovske atmosfere.

- Danas postoji tečna voda na Marsu. Zbog toga sumnjamo da je moguće da postoji nastanjivo okruženje - rekao je Majkl Mejer, vodeći NASA naučnik za istraživanje Marsa.  

Vodotoci mogu poslužiti NASA i drugim svemirskim agencijama da pronađu život van naše planete, ali i obezbjede mjesto za buduće ljudske misije odakle se voda može prikupljati iz priordnih zaliha.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije