Svemir

NASA pravi plutajući grad iznad Venere?

NASA pravi plutajući grad iznad Venere?
NASA pravi plutajući grad iznad Venere?

NASA je došla na ideju da iznad Venere postavi plutajući grad u kojem bi za početak živjeli astronauti i tokom misije od 30 dana.

Ova svemirska agencija bi trebalo da prebaci tim koji bi u atmosferi Venere postavio balone slične dirižablu u okviru kojih bi se nalazio prostor za život.

Međutim, jedina mana je što će proći nekoliko decenija prije nego što ljudi budu u mogućnosti da žive iznad ove planete, a Venera, poznata kao jutarnja zvijezda, je mjesto puno sumpora i temperatura dostiže i do 500 stepeni Celzijusa, a pritisak je 90 puta veći nego na Zemlji. Površina ove planete je toliko vruća da se na njoj topi metal.

Ipak, samo 50 kilometara iznad, uslovi su slični onima na Zemlji, i atmosferski pritisak je isti kao na našoj planeti, a aeroprostor nudi dovoljno zaštite od solarne radijacije. To je upravo razlog zbog kog NASA sada planira da u taj prostor postavi plutajući grad, prenosi Telegraf.

Projekat je nazvan Havok i nalazi se u fazi studije izvodljivosti, što daje nadu da je ova misija ostvarljiva.

"Atmosferski pojas Venere predstavlja uzbudljivo odredište, kako za naučno ispitivanje, tako i za dolazak ljudi", zaključio je Kristofer Džouns, inžinjer koji je uključen u ovaj projekat.

On je takođe dodao i da bi misija na Veneri zahtjevala manje vremena nego misije na ostale planete i mogla bi se tretirati kao trening misije na Marsu, a njena prednost je što se ona nalazi mnogo bliže Zemlji nego Crvena planeta.

Međutim, najteži zadak biće slijetanje letjelice koja će ići u atmosferu Venere bez slijetanja na nju i ona bi prevezla posadu i vazdušne brodove, ušla bi u njenu atmosferu brzinom od 7.000 kilometara na čas i morala bi da uspori na brzinu od samo 450 metara u sekundi.

Nakon toga, trebalo bi da se aktivira padobran i poslije otpadanja zaštitnog oklopa, ukazao bi se preklopljeni vazdušni brod. Na kraju, uz pomoćne robotske ruke, rasklopivi brod bi trebalo da se naduva helijumom kako bi mogao da pluta na visini od 45 kilometara iznad površine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije