Svemir

NASA se priprema za Armagedon: U svemir šalju nuklearne rakete

NASA se priprema za Armagedon: U svemir šalju nuklearne rakete
NASA se priprema za Armagedon: U svemir šalju nuklearne rakete

Kako bi spriječili eksplozije nepoznatih objekata, stručnjaci napominju da bi uništavanje asteroida nuklearnim raketama mogao biti dobar potez naročito ako su usmjereni na srednje i male asteroide i komete.

NASA i američka Nacionalna uprava za nuklearnu sigurnost objavile su kako od sada zajedno rade na održavanju sigurnosti i pronalasku rješenja za moguće opasne asteroide koji se približavaju Zemlji koje bi moglo uključivati i upotrebu nuklearnog oružja.

"Te dvije agencije rade zasebno, ali ponekad im se planovi znaju poklopiti. Do kog god zajedničkog rješenja dođu, to će biti dobra stvar," rekao je Brus Bets, direktor nauke i tehnologije Planetarnog društva, piše B92.

Naučnici tvrde kako u Zemljinoj blizini kruži oko milion asteroida, a svaki od njih predstavlja prijetnju.

Zastrašujući dokaz o tome koliko su opasni, i kako svaki od njih može pogoditi Zemlju pojavio se u februaru prošle godine kada je nepoznati objekat eksplodirao iznad ruskog Čeljabinska, snagom 20 do 30 puta većom od eksplozije u Hirošimi.

Kako bi spriječili eksplozije nepoznatih objekata, stručnjaci napominju da bi uništavanje asteroida nuklearnim raketama mogao biti dobar potez, naročito ako su usmjereni na srednje i male asteroide i komete.

S druge strane, nuklearne eksplozije u svemiru mogle bi prouzrokovati više štete nego koristi, smatraju neki stručnjaci. Oni predlažu skretanje asteroida s njihove putanje. Takav plan predstavljen je na NASA-inoj konferenciji održanoj prošle godine.

Posljednjih dvadeset godina NASA-ini naučnici otkrivaju asteroide veće od jednog kilometra koji bi mogli naštetiti zemlji, a prema izvještajima takvih je 98 odsto.

"Vjerovatnost da nas nešto pogodi u budućnosti je poprilično velika, iako nismo u panici, prijetnja uvijek postoji", rekao je NASA-in stručnjak Džejson Kesler.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije