Svemir

NASA snimila fotografiju Zemlje i Mjeseca s pet miliona kilometara

NASA snimila fotografiju Zemlje i Mjeseca s pet miliona kilometara
Foto: NASA / OSIRIS-REx | NASA snimila fotografiju Zemlje i Mjeseca s pet miliona kilometara

Nasina letjelica Oziris-Reks napravila je fotografiju Zemlje i Mjeseca sa udaljenosti od pet miliona kilometara, koja jasno ilustruje veličinu naše planete i njenog vjernog pratioca, i stvarnu udaljenost između tih nebeskih tijela.

Oziris-Reks lansiran je u septembru 2016. godine, sa ciljem da prvi put u istoriji sleti na asteroid Benu.

Ime letjelice skraćenica je za "Porijeklo, spektralnu interpretaciju, identifikaciju izvora, sigurnost i istraživač regolita", a do asteroida Benu trebalo bi da stigne u avgustu ove godine.

Nakon što sakupi uzorke asteroida u martu 2021, trebalo bi da krene nazad ka Zemlji, gdje bi trebalo da stigne u septembru 2023. godine.

Asteroid Benu (zvanični naziv 101955 Benu) jedan je od oko 7.000 asteroida čija se putanja nalazi blizu Zemljine, od kojih 26 ima prečnik veći od 200 metara.

Od tih 26, pet je karbonskog porijekla, što znači da su nastali na samom početku Sunčevog sistema, otprilike prije četiri milijarde godina.

Benu, čiji je prečnik oko 500 metara, prolazi najbliže Zemlji i stoga će putovanje do njega i nazad trajati najkraće.

Benu svoju orbitu oko Sunca obiđe za 436 dana (1,2 godine), a svakih šest godina dolazi veoma blizu Zemlje, na samo 0.002 Astronomskih jedinica (AU), odnosno 300.000 km, što je bliže nego Mjesec (minimalna udaljenost Zemlja - Mjesec je 356.400 km).

(b92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije