Svemir

NASA sprema hakerski napad

NASA sprema hakerski napad
NASA sprema hakerski napad

VAŠINGTON - Robotsko vozilo "Oportjuniti", koje istražuje površinu Marsa duže od deset godina, suočilo se sa kvarom memorije, koji će NASA pokušati da prevaziđe hakerskim upadom u robotov softver.

Vozilo sa šest točkova počelo je da se konstantno resetuje zbog nemogućnosti da zapiše telemetrijske podatke u trajnu memoriju. 

Robot potom pokušava da zapiše informacije u radnu memoriju, ali ona se briše svaki put kada se vozilo isključi i ponovo uključi na početku novog radnog dana. 

Inženjeri koji upravljaju "Oportjunitijem" smatraju da je ovo posljedica starosti opreme ugrađene u vozilo, prenio je Bi-Bi-Si. 

Stručnjaci sada planiraju hakerski upad u softver ovog istraživačkog robota da bi prevazišli problem "amnezije", odnosno situaciju u kojoj "Oportjuniti" ne može da zapamti šta je uradio. 

NASA je saopštila da problem postaje sve ozbiljniji, pošto memorijski kvar izaziva resetovanje rovera, a on u nekim slučjevima prestaje da komunicira sa kontrolom misije. 

Inženjeri će pokušati da izmijene roverov softver, tako da on ignoriše neispravni dio memorije i umjesto toga zapisuje podatke na zdravu memoriju. 

Drugo robotsko vozilo "Kjuriositi" lansirano je ka Marsu 2011. godine, a na njega se spustilo u avgustu 2012. godine. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije