Svemir

Na Kepleru-186f vjerojatno postoje napredni vanzemaljci

Na Kepleru-186f vjerojatno postoje napredni vanzemaljci
Na Kepleru-186f vjerojatno postoje napredni vanzemaljci

Astrofizičar Hontas Farmer, profesor na City Colleges of Chicago, u svom blogu Quantum Gravity ističe kako je moguće da je naučni institut SETI, koji se bavi potragom za vanzemaljskim životom, već zabilježio satelitske signale naše svemirske braće.

Prema njegovim analizama, vjerovatnoća da smo već otkrili kako nismo sami veća je od 50 posto, piše tportal.hr.

Farmer godinama prati istraživanja programa SETI Live u kojem može učestvovati svako koga zanimaju vanzemaljci. Ovaj program je već usmjerio svoje teleskope prema sistemu Kepler-186f, koji se, prema dosadašnjim saznanjima, sastoji od crvenog patuljka i 5 planeta.

Na snimku koji je SETI Live nedavno zabilježio američki fizičar otkrio je uzorke koje SETI naziva "waterfall" odnosno vodopad. Vodopad je korisna metoda razvrstavanja signala koji bi mogli biti vanzemaljskog porijekla od šuma elektromagnetske interferencije i radiofrekvencijske interferencije (RFI/EMI) kakav mogu stvoriti pražnjenja munja ili međudjelovanje brojnih komunikacijskih izvora na Zemlji.

Naime, različiti izvori elektromagnetskih talasa mogu emitovati zračenja na različitim frekvencijama. Međutim, ako dolaze iz jednog izvora, frekvencije će se u vremenu uglavnom mijenjati na isti način. Ako se u vremenu mijenjaju na različite načine, vjerovatno dolaze iz različitih izvora.

Prikaz Waterfalla predstavlja nizove snimaka frekvencija koje se rade svake sekunde i potom vertikalno preklapaju jedna iznad druge kako bi se stvorio konačan snimak, te uočio eventualni uzorak, odnosno pravilan niz.

Horizontalna osa na snimku predstavlja frekvenciju, a vertikalna položaj, vrijeme snimka i snagu svake frekvencije koja se ogleda u sjaju tačke.

U svom blogu Farmer napominje da u iščitavanju ET-jevih signala postoji jedan problem. Naime, vanzemaljci bi trebali biti ograničeni istim zakonima fizike kao i mi, što znači da bi najvjerovatnije koristili slične frekvencije kakve mi koristimo u satelitskoj komunikaciji.

Kako onda razlikovati vanzemaljske od zemaljskih signala? Signal s Keplera-186f bio bi jako slab. Izgledao bi gotovo kao statički signal. No za razliku od njega, imao bi uzorak, odnosno bio bi poredan u svijetle linije. Dakle, ako u sistemu Kepler-186 postoje vanzemaljci s tehnologijom razvijenom poput naše ili razvijenijom od naše, na slici bismo trebali vidjeti tačkice nanizane u vertikalne crte.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije