Svemir

Naborana površina Plutona duga više stotina kilometara (FOTO)

Naborana površina Plutona duga više stotina kilometara (FOTO)
Naborana površina Plutona duga više stotina kilometara (FOTO)

Pluton je otkriven 1930. godine. Manji je od Mjeseca, a masa mu je 500 puta manja od Zemlje. Ima pet mjeseca i oko Sunca se okrene za 247,7 godina. Pluton ima nekoliko satelita, a do sad je otkriveno njih pet: Haron, Nikta, Hidra, Kerber i Stiks

Svemirska sonda Nju horajazons (New Horizons), koja je u julu proletjela u blizini planete Pluton, nastavlja da šalje slike nove podatke prikupljene tokom misije, među kojima se ističu snimak naborane površine terena, izjavio je u subotu naučnik sa Univerziteta Vašington u Sent Luisu Bill MeKinon.

"Površina više liči na hrapavu koru drveta nego na površinu oblikovanu geološkim procesima. Trebaće nam vremena da to odgonetnemo", objasnio je MeKinon.

Nabori na površini planete protežu se više stotina kilometara, a uvećanji snimak će pomoći naučnicima da objasne razne geološke i klimatske procese koji su stvorili složena obilježja površine Plutona.

Svemirska letjelica prošla je pored Plutona sredinom jula, kada mu se približila na 12.500 kilometara i prikupila veliki broj podataka.
Prvi snimci površine Plutona otkrili su teren koji se na površini pojavio zahvaljujući nekom geološkom procesu, poput vulkana, prije najmanje 100 miliona godina, ali nije pronađen nijedan krater od udara kometa, što znači da je riječ o vrlo mladoj površini.

Na snimcima su vidljive i planine na ivicama srcolikog područja više od 3.300 metara. Američka svemirska letjelica je proletjela pored Plutona poslije pređenih 4,88 milijardi kilometara tokom devet i po godina.

Pluton je otkriven 1930. godine. Manji je od Mjeseca, a masa mu je 500 puta manja od Zemlje. Ima pet mjeseca i oko Sunca se okrene za 247,7 godina. Pluton ima nekoliko satelita, a do sad je otkriveno njih pet: Haron, Nikta, Hidra, Kerber i Stiks.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije