Svemir

Najdetaljniji snimak nastanka planeta ikada napravljen

Najdetaljniji snimak nastanka planeta ikada napravljen
Najdetaljniji snimak nastanka planeta ikada napravljen

LONDON - Dosad najjasniji snimak nastanka planeta oko mlade zvijezde napravio je teleskop Alma, moćni instrument za posmatranje dalekog svemira, smješten u pustinji Atakama, u Čileu.

U ogromnom protoplanetarnom disku sazdanom od prašine i gasa, jasno se razaznaju tamni prstenovi: procjepi u oblaku koje prave planeta u nastanku.

Zvijezda nalik suncu u središtu, HL Tau, stara je manje od milion godina i nalazi se na 450 svjetlosnih godina od Zemlje, u sazviježđu Bika.

S obzirom da se proces formacije planete odvija u velikom oblaku prašine, nije ga moguće posmatrati pomoću vidljive svjetlosti.

Teleskop Alma (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array) napravio je ovaj impresivni snimak uz pomoć većih talasnih dužina koje detektuje upoređivanjem signala sa više antena, udaljenih i do 15 kilometara jedne od druge.

"Mislim da je ovo fenomenalno", kazao je dr Apradžita Verma, astrofizičar sa Univerziteta u Oksfordu, prenosi BBC.

"Ovo nam pokazuje koliko će rad s Almom biti uzbudljiv. To će biti nevjerovatan instrument", istakao je on.

Snimak teleskopa Alma poklapa se sa predviđanjima postojećih kompjuterskih simulacija i ilustracija.

"Većina stvari koje danas znamo o nastanku planeta zasniva se na teoriji. Ovako detaljne slike su do sada postizavane isključivo kompjuterskom simulacijom ili umjetničkim utiskom", objasnio je prof. Tim de Zeuv, generalni direktor Evropske južne opservatorije.

Verma se slaže da snimak predstavlja važan dokaz.

"Očekivalo se da disk bude gladak, jednoobrazan, a zapravo možemo da vidimo nekoliko prstenova, a tu gdje su zatamnjenja, tu je već došlo do komprimiranja materijala", naveo je on.

Čitav proces se događa mnogo brže nego što se moglo pretpostaviti iz postojećih podataka, dodao je Verma.

"To je zaista planetarni sistem u početnoj fazi nastanka", kazao je on. "Ovi prstenovi će formirati planete, asteroide, komete... Vremenom, kako zvijezda bude evoluirala, sve će to početi da se hladi i smiruje i da sve više liči na naš sunčev sistem."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije