Svemir

Naučnici otkrili da Uran smrdi na trula jaja

Naučnici otkrili da Uran smrdi na trula jaja
Foto: N.N. | Naučnici otkrili da Uran smrdi na trula jaja

Da ste kojim slučajem u prilici udahnuti vazduh na Uranu, ne biste se dobro proveli, jer atmosfera ove daleke planete ima miris po trulim jajima, a glavni razlog za to je sumporovodonik.

Naučnici su dugo raspravljali o prisutnosti tog gasa u atmosferi Urana, ali zahvaljujući mjerenjima teleskopa na Havajima sada su dobili i prvu potvrdu jer su gas zabilježili iznad njegovih oblaka, prenosi BBC i dodaje kako bi ovo otkriće moglo igrati veliku ulogu u načinu formiranja spoljnih planeta Sunčevog sistema.

Iako su ga i prije mjerili teleskopima sa Zemlje, a snimao ga je i Voyager 2, sastav Urana nije bio poznat. Vjerovalo se da gustu atmosferu Urana ispunjavaju sumporovodonik (H2S) ili amonijak (NH3), no nije bilo dokaza.

Teleskopom su sada infracrveno svjetlo s Urana razdvojili na sastavne dijelove, što im je omogućilo da otkriju koji su gasovi upijali svjetlo sa Sunca te da potvrde prisutnost sumporovodonika, navodi se u studiji. S druge strane, gasoviti divovi Jupiter i Saturn uglavnom se sastoje od amonijaka.

“Gušenje i izlaganje temperaturi od minus 200 Celzijusa u atmosferi koja se većinom sastoji od vodonika, helijuma i metana uzeli bi svoj danak i puno prije nego bi uopće mogli osjetiti vazduh na Uranu”, rekao je Patrik Irvin sa Univerzitetu Oksford, prenosi 24sata.hr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije