Svemir

Naučnici se oglasili o postojanju planete X

Naučnici se oglasili o postojanju planete X
Foto: Ilustracija | Naučnici se oglasili o postojanju planete X

Sigurno ste čuli da teoretičari zavjere konstantno najavljuju da će Zemlju uništiti upravo planeta X ili Nibiru, a njeno postojanje NASA nikada nije potvrdila.

Čini se da naučnici sada počinju da mijenjaju mišljenje i kažu da ne odbacuju mogućnost njenog postojanja, kao i da su sve vijesti vezane za ovu planetu čisto vađenje iz konteksta i pretjerivanje. Kako kažu, sve i da postoji nije nikakva prijetnja po Zemlju.

Astronomi su, navodno, pronašli dokaze da postoji nevidljiva deveta planeta u našem Sunčevom sistemu.

“Postoji pet različitih linija opservacionih dokaza koje ukazuju na postojanje devete planete“, kaže astrofizičar Konstantin Batidžin koji se nada da će u saradnji sa svojim mentorom, profesorom Majkom Braunom u narednih par godina uspjeti da locira planetu.

Kako kaže, postoje indicikacije da se među udaljenim objektima krije i planeta koja se toliko pominje.

“Ako isključite ovo objašnjenje i zamislite da deveta planeta ne postoji, stvarate više problema nego što ih rješavate. Sada odjednom imamo pet zagonetki i moramo naći različite teorije koje bi mogle da ih objasne“, kaže on i dodaje da ne postoji šansa da se planeta X ili Nibiru približi Zemlji niti da joj predstavlja neku prijetnju sve i da postoji.

Najjači dokaz koji postoji trenutno jesu gravitacioni talasi koji se mogu detektovati u interakciji sa drugim objektima u Sunčevom sistemu, a koji su veoma jaki i dolaze iz velike udaljenosti. Dva naučnika vjeruju da je misteriozna planeta deset puta veća od Zemlje i 20 puta dalja od Sunca od Neptuna.

U lociranju planete pomaže im Subaru teleskop, a svoj posao obavljaju iz Mauna Kej opservatorije na Havajima.

(b92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije