Svemir

Odabrano mjesto na koje će sletjeti sonda Rozete

Odabrano mjesto na koje će sletjeti sonda Rozete
Odabrano mjesto na koje će sletjeti sonda Rozete

BERLIN - Evropska svemirska agencija (ESA) je danas saopštila da je konačno odabrala mjesto na kom će biti izvedeno prvo ateriranje na jednu kometu, manevar koji predstavlja ključni element desetogodišnje misije sonde Rozeta.

ESA planira da u novembru sa Rozete na mjesto "J" na kometi 67P/Čurjumov-Gerasimenko spusti 100 kilograma tešku mini laboratoriju File.

Naučnici su mjesto slijetanja lendera izabrali jednoglasno, među pet prethodno identifikovanih kandidata, navodi se u saopštenju.

Menadžer projekta File, Stefan Ulamek, izjavio je za AP da je uprkos odabiru najsigurnijeg mjesta "rizik i dalje veliki".

Naučnici nisu sigurni da li mini-laboratorija može bezbjedno da se spusti na površinu komete, koja sa prečnikom od svega tri do pet kilometara zapravo i nema gravitacionu silu. Kapsula je zato opremljena sa dva harpuna, pomoću kojih bi trebalo da se pričvrsti za tlo komete.

Ako se robotski modul uspješno spusti na kometu, njegov zadatak će biti da prikupi što više podataka o nastanku i razvoju Univerzuma.

A to će postići uz pomoć 10 instrumenata za analizu kojim je opremljen: rendgenom, mjernim uređajima za zvučne, svjetlosne i elektromagnetne talase koji će mu omogućiti da zaviri 20 centimetara ispod površine repatice.

Naučnici ESA će pokušati da spuste kapsulu 11. novembra, kada će kometa biti na udaljenosti od 450 kilometara od Sunca.

Kometu 67P otkrili su 1969. ruski astronomi Klim Čurjumov i Svetlana Gerasimenko.

Nauka do sada nije uspjela da sazna od čega se tačno sastoje komete. File bi trebalo da sakupi uzorke i ispita njihovu reakciju na različite hemikalije.

Istraživače prije svega zanimaju organski tragovi poput aminokiselina. Komete važe za nosače istorije Univerzuma, pa se vjeruje da će sonda dati neke odgovore o tome kako je nastao Sunčev sistem prije 4,6 milijardi godina.

"Sve se do sada odvilo bolje nego što smo očekivali. Nadajmo se da će tako i ostati", izjavio je za Rojters vođa misije Paolo Feri.

Spuštanje robota biće jedan od nekoliko istorijskih presedana koje je misija ostvarila, uključujući prvo orbitiranje jedne letjelice oko komete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije