Svemir

Oglasila se NASA: Neće biti smaka svijeta u septembru

Oglasila se NASA: Neće biti smaka svijeta u septembru
Oglasila se NASA: Neće biti smaka svijeta u septembru

U proteklih nekoliko dana internet je preplavljen upozorenjima o asteroidu ili kometi koja bi trebalo da udari Zemlju između 15. i 28. septembra.

Navodno, prečnik tijela iznosi četiri kilometra, a pašće negdje oko Portorika, prilikom čega će uništiti sve ili skoro sve na našoj planeti.

Međutim, u pitanju je loše režirana kvazinaučna priča, nastala na osnovu pisma upućenog NASA-i 2010. godine.

Riječ je o pismu sveštenika Efraina Rodrigeza koji je američku svemirsku agenciju upozorio o "udaru asteroida" koji će se desiti ove godine.

Iako je ignorisano, pismo je pronašlo put do medija putem blogova i video snimaka, pa je u međuvremenu tvrdnja predstavljena kao činjenica.

Ali, stručnjaci navode da takav asteroid ili kometa ne postoje. To se zna zahvaljujući NASA-inoj kancelariji za proučavanje objekata bliskih Zemlji pod nazivom NEO, smeštenoj u poznatoj “Jet Propulsion” laboratoriji u Kaliforniji.

"Ne postoji naučna osnova niti djelić dokaza da će asteroid ili bilo koji drugi objekat udariti planetu Zemlju", rekao je Pol Čodas, menadžer kancelarije NEO.

Naučnici su zabilježili veliki broj objekata od kojih će samo neki prići Zemlji u slijedećih 100 godina, ali za nijedan od njih ne predstavlja ni najmanju opasnost za nas i našu planetu.

Ipak, opšta vjerovatnoća udara asteroida je u NASA-i i drugim svjetskim svemirskim agencijama shvaćena vrlo ozbiljno, i upravo je zbog toga aktivno nekoliko programa praćenja ‘sumnjivih’ tijela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije