Svemir

Ogromna planeta otkrivena pored patuljaste zvijezde

Ogromna planeta otkrivena pored patuljaste zvijezde
Foto: N.N. | Ogromna planeta otkrivena pored patuljaste zvijezde

Čudovišno velika planeta, koja u teoriji ne bi trebalo da postoji, otkrivena je u orbiti oko udaljene patuljste zvijezde, saopštili su iznenađeni astronomi.

Postojanje ovog gasnog giganta dovodi u pitanje stare teorije poput one da ogromne planete, otprilike veličine Jupitera, ne mogu da se formiraju oko malih zvijezda. 

Prečnik i masa zvijezde o kojoj je riječ upola su manji od prečnika i mase Sunca, prenio je AFP. 

Teorija predviđa da se oko malih zvijezda formiraju čvrste, stjenovite planete, ali da ne mogu da sakupe dovoljno materijala da bi narasle do veličine Jupitera, saopštilo je Britansko kraljevsko astronomsko uduruženje. 

Smatra se da su se planete formirale od gasa i prašine zaostalih poslije velikih galaktičkih eksplozija, dok je taj materijal kružio oko tek rođenih zvijezda. 

Nova planeta otkrivena je posmatranjem iz istraživačke stanice NGTS u čileanskoj pustinji Atakama. Mala zvijezda dobila je ime NGTS-1, a planeta NGTS-1b. 

Ova istraživačka stanica koristi 12 teleskopa koji tragaju za prigušenjima svjetla zvijezda, što ukazuje na to da ispred njih u odnosu na Zemlju prolaze planete. 

Planeta i zvijezda udaljene su oko 600 svjetlosnih godina od Zemlje i nalaze se u sazvježđu Kolumba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije