Svemir

Otkriće Zemljinih dvojnica namjerno je malo medijski isforsirano

Otkriće Zemljinih dvojnica namjerno je malo medijski isforsirano
Otkriće Zemljinih dvojnica namjerno je malo medijski isforsirano

Američka svemirska agencija (NASA) na nedavnoj pres-konferenciji otkrila je da je pronašla solarni sistem ispunjen planetama na kojima bi mogli da postoje vanzemaljski oblici života. O otkriću za B92 govori Aleksandar Bogojević, direktor Instituta za fiziku.

Otkriće je značajno, mada je malo medijski namjerno isforsirano. Planete liče našoj, ali tek treba da se otkrije da li uopšte imaju atmosferu, da li na njima ima uslova za život. To su samo ekstrapolacije“, rekao je Aleksandar Bogojević direktor Instituta za fiziku za vVsti B92.

On navodi da je zapanjujuće da uopšte mogu da ih registruju.

“Za sada imamo njih 5000 potvrđenih i još toliko kandidata. Dvije od ovih sedam planeta smo znali odranije, za jednu smo mislili da je tu, pa se kasnije ispostavilo da nije...“, priča Bogojević i dodaje da je ovakve stvari teško izmjeriti.

“Podaci moraju da se akumuliraju nekoliko godina da bismo u sljedećih par godina sastav njihove atmosfere, koji gas ih čini, od toga zavisi ima li tamo uslova za život, odnosno ima li tamo života.“

Sa stalnim napretkom tehnologije, za samo par godina mogli bismo da otkrijemo važna pitanja o ovim planetama, koje su udaljene od nas 40 svjetlosnih godina.

Otkrića ovakve vrste bi mogla da budu češća, s obzirom na razvoj tehnologije.

“Za revolucionarna otkrića potrebno je 10-15 godina. Ko zna, možda nam se uskoro i jave vanzemaljci.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije