Svemir

Otkriven novi fenomen na nebu po imenu Stivi

Otkriven novi fenomen na nebu po imenu Stivi
Otkriven novi fenomen na nebu po imenu Stivi

Grupa astronoma amatera pomogla je u otkrivanju nove "vrste" polarne svjetlosti i to uz pomoć fotografije objavljene na Fejsbuku.

Grupa Alberta Aurora čejsers na Fejsbuku okuplja amatere zainteresovane za polarnu svjetlost koji razmjenjuju fotografije najlepših prizora ovog fenomena.

Profesor Erik Donovan sa Univerziteta u Kalgariju primijetio je na jednoj od tih fotografija ružičasti trag na nebu kakav ranije nije vidio. Neki članovi grupe misili su da je riječ o protonskom luku, ali je profesor znao da to nije slučaj i predao fotografiju Svorm timu Evropske svemirske agencije (ESA) čiji sateliti bilježe magnetne signale na Zemlji.

"Dok je satelit prolazio preko ružičastog traga, podaci koje šalje instrument su se promijenili", kaže Donovan i dodaje da je rieč o vrelom tragu gasa.

"Temperatura na 300 km od površine Zemlje porasla je na 3.000 stepeni Celzijusovih, a podaci su otkrili 25 kilometara dugačku 'traku' gasa", kaže on i dodaje da je ovaj fenomen verovatno uobičajen, ali ga dosad niko nije dokumentovao.

Pošto u ovakvim slučajevima osobe koje su došle do otkrića imaju pravo da ga imenuju, grupa entuzijasta se odlučila za u najmanju ruku neobičan naziv - Stivi.

Naučnici kažu da o ovom fenomenu još mnogo toga treba da saznamo, jer on zapravo i nije polarna svjetlost, koja se javlja uslijed interakcije solarnih čestica sa Zemljinim magnetnim poljem.

(NN/b92.net)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije