Svemir

Otkrivena "nemoguća" planeta koja kruži oko tri zvijezde (VIDEO)

Otkrivena "nemoguća" planeta koja kruži oko tri zvijezde (VIDEO)
Otkrivena "nemoguća" planeta koja kruži oko tri zvijezde (VIDEO)

Astronomi su otkrili prvu planetu koja rotira oko tri zvijezde, a nalazi se na udaljenosti od 340 svjetlosnih godina od Zemlje. Riječ je o prvoj takvoj konfiguraciji dosad uočenoj u svemiru.

“Planeta kruži oko zvijezde A – usamljene zvijezde u ovom scenariju”, rekao je za "Space.com" Kevin Vagner sa Univerziteta u Arizoni.

Sistem planeta i zvijezde A, pak, orbitira oko para zvijezda koje astronomi zasad nazivaju zvijezda B i zvijezda C. Kako izgleda taj zanimljiv “ples” planete i tri zvijezde, pogledajte u priloženom videu.

Zvijezda A je mnogo veća i sjajnija od našeg Sunca – oko 80 odsto masivnija i 7,8 puta sjajnija. Ipak, planeta nazvana HD 131399Ab orbitira oko zvijezde A na udaljenosti od čak 82 AU (astronomska jedinica koja iznosi 150 miliona kilometara, onoliko koliko je Zemlja udaljena od Sunca), što je otprilike dvostruka udaljenost između Sunca i Plutona. Tolika udaljenost znači da bi za nekoga ko stoji na planeti HD 131399Ab zvijezda A izgledala tek 0,00116 puta sjajna koliko je nekome na Zemlji sjajno naše Sunce. S druge strane, na površini novootkrivene planete zvijezda A bi izgledala 464 puta sjajnije od sjaja punog Mjeseca na Zemlji. Zvijezde B i C su mnogo manje od zvijezde A i manje sjajne.

“Za vrijeme trajanja otprilike polovine orbite novootkrivenog planeta, odnosno tokom 550 zemaljskih godina, sve tri zvijezde vidljive su na nebu. Dobar dio 'godine' te planete sve tri zvijezde čine se relativno blizu jedna drugoj, što znači da bi se sa površine te planete mogli vidjeti jedinstveni trostruki zalasci i izlasci zvijezda”, objasnio je Vagner.

“Usudio bih se da kažem da je ovo najbizarnija orbita bilo koje egzoplanete koju smo dosad otkrili. Ne znamo ni za jednu planetu s ovakvom konfiguracijom”, rekao je američki astronom, pa dodao: “Sve tri zvijezde imaju snažan gravitacijski ucaj na planetu, što znači da je njegova orbita vrlo nepravilna i stalno se mijenja”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije