Svemir

Otkriveni detalji kataklizme koja je stvorila Mjesec

Otkriveni detalji kataklizme koja je stvorila Mjesec
Otkriveni detalji kataklizme koja je stvorila Mjesec

Zemlja se prije 4,5 milijarde godina snažno sudarila s puno manjim planetom Tejom, a nakon udarca formirali su se Zemlja i Mjesec, otkrili su naučnici.

Ranije se smatralo da je patuljasti planet Teja okrznuo Zemlju pri čemu je jedan odlomljeni komad privukla Zemljina gravitacija te je od toga nastao Mjesec. Međutim, da je to slučaj, Mjesec bi imao posve različit hemijski sastav od Zemlje jer bi, barem većinom, bio sastavljen od Theie, piše Telegraph .

Proučavajući sedam stijena s Mjeseca koje su donijeli astronauti Apollo misija, znanstvenici na univerzitetu u Kaliforniji otkrili su da izotopi kisika jednaki kao na Zemlji. To znači da je udarac Teje i Zemlje bio toliko snažan da su se planeti zapravo spojili i formirali novi planet od čega se odlomio komadić koji je formirao Mjesec.

Ne vidimo razliku između Zemljinih i Mjesečevih izotopa kisika. Sastav Teje se nakon udarca pomiješao i sa Zemljom i sa Mjesecom i podjednako se raspršio’, rekao je Edward Young, voditelj istraživanja i profesor geokemije i kozmokemije na UCLA-u. Studija je objavljena u časopisu Science .

Sudar s Tejom se navodno dogodio oko 100 miliona godina nakon što je Zemlja formirana, odnosno prije nekih 4,5 milijarde godina.

Da je Teja kojim slučajem ‘preživjela’ sudar, osim što sad čini velike dijelove Zemlje i Mjeseca, vjerojatno bi se i sama formirala u planet, tvrdi prof. Jang koji vjeruje da je Teja bila otprilike veličine Marsa.

Ovu su teoriju još 2012. započeli proučavati srpski znanstvenik Matija Ćuk s Instituta SETI i Sarah Stewart, profesorica na kalifornijskom sveučilištu Davis.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije