Svemir

Pet mitova o svemiru u koje i dalje vjerujemo

Pet mitova o svemiru u koje i dalje vjerujemo
Pet mitova o svemiru u koje i dalje vjerujemo

Iako je univerzum u kojem živimo potpuno fascinantan i ni iz daleka dovoljno ispitan i otkriven, mnoge stvari u vezi sa njim uzimamo zdravo za gotovo. Otud postoje i brojne zablude i polovična znanja u koja vjerujemo, a koja nisu baš najtačnija. Evo nekih od njih.

Sunce je žuto

Većina nas Sunce smatra žutim. Ipak, ono je zapravo bijele, sjajne boje. Zemljina atmosfera je ta koja, zahvaljujući tome što se nalazi između naših očiju i Sunca, čini da nam djeluje da je ono žuto.Gasovi mijenjaju svjetlost kroz efekat poznat kao Rejlijevo rasejanje, zbog čega takođe djeluje da je nebo plavo, a zalasci Sunca često budu obilježeni spektakularnim crvenim i narandžastim bojama.

Ipak, čak i astronomi Sunce klasifikuju kao žutu zvijezdu G-tipa, odnosno kao "žutog patuljka".

Astrologija može da predvidi budućnost ili "pročita" ličnost

Zar ne bi bilo lijepo zaviriti u sutrašnjicu na osnovu nečega tako jednostavnog kao što je raspored Sunca, planeta i Mjeseca u trenutku vašeg rođenja?

Astrologija upravo to radi, a podaci pokazuju da oko 50 odsto stanovnika planete djelimično vjeruje u astrologiju, dok je oko 2 odsto stanovnika duboko u tome.Ipak, mnoga naučna istraživanja koja su za cilj imala da potvrde moć i utemeljenost astrologije, omanula su.

Jedno od njih, posebno značajno, sprovedeno je 1985. godine. Naučnici su koristili nepristrasne protokole i radili sa nekim od najboljih astrologa u SAD-u kako bi utvrdili moć astrologije i astroloških znakova u predviđanju budućnosti. Ispostavilo se da se astrološka predviđanja svode ni manje ni više nego na čistu vjerovatnoću.

Gravitacija Mjeseca privlači vodu i uzrokuje talase

Ovo je samo djelimično tačno. Na strani Zemlje koja je okrenuta Mjesecu, njegova gravitacija zaista privlači vodu i izaziva njeno talasanje. To se zapravo dešava jer Mjesec blago privlači centar gravitacije naše planete ka sebi. Na drugoj strani Zemlje se, međutim, dešava nešto drugačije.

Ono što izaziva visoke talase je kombinacija centrifugalne sile i inercije vode uzrokovane rotacijom Zemlje. Dakle, nije u pitanju samo Mjesec. Na stranama planete koje nisu pod direktnim uticajem Mjeseca, talasi su niski.

Zemlja je savršena sfera

Zemlja se kreće brzinom od oko 1673 kilometara na sat. To je oko 60 odsto brzine kojom se kreće metak nakon ispaljivanja iz cijevi.

Inercija blago ravna polove i uzrokuje širenje Zemlje na ekvatoru, što dovodi do toga da ima blago elipsast oblik. Zahvaljujući globalnom zagrijavanju i topljenju glečera (što umanjuje pritisak na Zemljinu koru), naučnici smatraju da se taj oblik postepeno mijenja.

Mračna strana Mjeseca

Mračna strana Mjeseca, ma kako to nama logično izgledalo, u stvari nije uvijek mračna. On prolazi kroz sve faze kretanja kao i Zemlja, samo u obrnutom smijeru.

Kada је mlad Mjesec ono što mi vidimo sa Zemlje, mi vidimo upravo njegovu tamnu stranu. Ukoliko bismo bili u mogućnosti da pogledamo njegovu drugu stranu u tom trenutku, vidjeli bismo pun Mjesec.

Dakle, tamna strana Mjeseca postoji, ali daleko je od onog mističnog doživljaja koji većina nas ima o tome. Štaviše, tu tamnu stranu u određenim vremenskim intervalima vidimo i mi sa Zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije