Svemir

Pogledajte fantastične snimke komete koja je sve bliže Suncu

Pogledajte fantastične snimke komete koja je sve bliže Suncu
Pogledajte fantastične snimke komete koja je sve bliže Suncu

Brojni astronomi snimili su kometu ISON koji će 28. novembra doći na najbližu tačku od Sunčeve fotosfere, a preživi li prolazak, dočekaće nas novi spektakl na nebu.

 

Dok se kometa ISON približava svom okretu oko Sunca, astronomi su dobili rijetku priliku da kometu fotografišu sa Zemlje, ali i da čekaju kada će doći s druge strane.

- Izgleda prekrasno, a po količini svjetlosti ponaša se kao što smo i predvidjeli još u februaru - rekao je za NBC astrofizičar Karl Battams, koji je član NASA-ine kampanje za posmatranje komete.

Dosad se kometa ponašala onako kako su astronomi očekivali te se nije raspala pod uticajem Sunca. NASA-ina kamera H1 takođe je snimila kometu, a na snimku, koji prikazuje Zemlju, Merkur i komet Encke vidi se kako ISON ulazi u kadar u kojem se mogu uočiti i solarni vjetrovi. Battams kaže kako je na tom snimku najzanimljiviji dio dinamika repa komete.

No, Discovery prenosi kako najnoviji podaci pokazuju da se jedan ili više ledenih dijelova odlomio od jezgre ISON-a. Za pet dana kometa će doći na najbližu tačku, samo 1,9 miliona kilometara, od Sunčeve fotosfere. Preživi li u potpunosti prolazak pored Sunca, u decembru bi nas mogao dočekati novi nebeski spektakl.

Kometa ISON dobila je i svoj kanal na Twitteru koji prikazuje najnovije vijesti, ali i sjajne fotografije brojnih astronoma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije