Svemir

Pogledajte kako izgleda povratak iz svemira na Zemlju? (VIDEO)

Pogledajte kako izgleda povratak iz svemira na Zemlju? (VIDEO)
Pogledajte kako izgleda povratak iz svemira na Zemlju? (VIDEO)

Jedini način da astronauti dođu do Međunarodne svemirske stanice i vrate se na Zemlju trenutno predstavlja putovanje ruskom Sojuz raketom. To po svemu sudeći nije laka vožnja.

Video koji je zabilježen u jednoj od kapsula Sojuza prikazuje kako se vraćaju astronauti na Zemlju, a objavio ga je Francuz Tomas Peske koji se trenutno priprema za šestomjesečnu misiju na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

U snimku se vide Teri Virts, Samanta Kristoforeti i Enton Škaplerov koji su se na Zemlju vratili u junu ove godine.

Uprkos upotrebi čak četiri padobrana za prizemljivanje, sila udara je ogromna, ali je Samanta Kristoforeti na Twitteru napisala da je to bilo zapravo “odlično spuštanje”.

“Tomase, budi spreman na mnogo gore. Mi smo imali sreće!”, napisala je astronautkinja.

Kapsula Sojuza za spuštanje na Zemlju može da primi tri osobe. Putovanje od Međunarodne svemirske stanice do tla traje oko tri sata. Iako može da dostigne brzinu i do 820 km/h, kapsulu pomalo usporava trenje u atmosferi, a četiri padobrana aktiviraju se 15 minuta prije slijetanja. Pred samo spuštanje, pale se i dvije rakete koje osiguavaju dodatno usporavanje.

Astronauti sjede u specijalnim sjedištima koja se prave prema obliku njihovih tijela i opremljena su specijalnim jastucima koji sprečavaju povrede.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije