Svemir

Pokvario se tek lansirani izraelski špijunski satelit?

Pokvario se tek lansirani izraelski špijunski satelit?
Pokvario se tek lansirani izraelski špijunski satelit?

Izraelski vojni špijunski satelit „Ofek 11“, lansiran u utorak po podne iz vazduplovne baze Palmahim, južno od Tel Aviva, suočen je s velikim teškoćama, saopštili su izraelsko Ministarstvo odbrane i Izraelska aviosvemirska industrija koja ga je napravila.

Lansiran da špijunira Iran i druge regionalne neprijatelje, satelit „Ofek 11“ ušao je u orbitu ispravno i počeo da kruži oko Zemlje za 90 minuta, ali je nejasno da li svi sistemi u njemu rade, prenose izraelski mediji.

„Ima mnogo stvari koje nas brinu“, rekli su Amnon Harari iz Ministarstva i Ofer Doron iz Aviosvemirske industrije i objasnili da kontrolna stanica na zemlji pokušava da stabilizuje satelit i da postoje nagoveštaji da „stvari ne funkcionišu kako je očekivano“.

„Ofek 11“ je trebalo da postane šesti aktivni izraelski špijunski satelit, a teškoće su uslijedile poslije gubitka izraelskog civilnog komunikacionog satelita „Amos 6“, koji je uništen uoči lansiranja, kada je lanser eksplodirao u američkoj saveznoj državi Floridi 1. septembra.

Pošto je „Ofek 11“ opservacioni satelit, nije konstantno dostupan posadi na zemlji, a operateri imaju pristupa satelitu samo u kratkom periodu jednom dnevno, tako da će biti potrebno neko vrijeme da se utvrdi da li je uspješan ili nije.

Agencija AP prenijela je da je jedan izraelski bezbjednosni zvaničnik izjavio ranije da je „Ofek 11“ za sada najsavršeniji špijunski satelit Izraela, dok je drugi zvaničnik naveo da će moći da šalje slike u boji visoke rezolucije iz gotovo svih djelova svijeta.

(NN/ets.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije