Svemir

Posjeta asteroidima, trka do Jupitera: Šta to sprema NASA?

Posjeta asteroidima, trka do Jupitera: Šta to sprema NASA?
Foto: N.N. | Posjeta asteroidima, trka do Jupitera: Šta to sprema NASA?

Sada kada se letjelica "Kasini“ sahranila na Saturnu, otišavši u velikom stilu i velikom plamenu, koja istraživanja su sljedeća?

Randevu sa Crvenom planetom

U maju 2018. američka svemirska organizacija Nasa lansiraće misiju "Insajt“. Taj projekat trebalo bi da na Mars donese stacionarni uređaj.

"To je misija koja bi trebalo da skenira duboku unutrašnjost Marsa, sve do samog centra planete", kaže Brus Banert iz Nasine laboratorije u Pasadeni, u Kaliforniji. Ona će pomoći da se utvrdi debljina kore planete, kao i njen izgled i kakvoća.

Dok bude na tlu, "Insajt“ će pratiti seizmičku aktivnost i male vibracije nazvane marsotresi, po ugledu na zemljotrese.

Koristeći spravu nalik burgiji, on će kopati do dubine od oko pet metara. Još jedan uređaj će u isto vrijeme pratiti brzinu Marsove rotacije i taasanje planete dok se okreće oko sopstvene ose.

Novi rover, po imenu "Mars 2020“, biće poslat 2020. godine, i poslaće uzorke sa površine Marsa natrag na Zemlju, gdje će se ispitivati postojanje drevnog života.

U budućnosti, još jedna svemirska letjelica biće poslata na isto mjesto. Ona će prikupiti uzorke i lansirati ih u orbitu. Na kraju, doći će treći brod koji će kontejner sa uzorcima poslati natrag na Zemlju.

Trka do Jupitera

Misija "Evropa kliper“ proći će pored Jupiterovog ledenog mjeseca Evropa za 40 do 45 preleta u narednoj deceniji. Misija Nase pomoći će da se utvrdi da li na ovom mjesecu postoji ikakva šansa za život: možda tečna voda, neka hemijska jedinjenja ili izvor energije koji bi mogao da stvori ikakvu biologiju.

Misija JUICE, takođe Evropske svemirske agencije – JUICE je skraćenica za Istraživača Jupiterovih ledenih mjeseca – planirana je za 2022. Uz dodatak Evropi, ta sonda će proučavati Ganimed, najveći mjesec u solarnom sistemu, i Kalisto, koji ima više kratera od udaraca od bilo kog objekta u solarnom sistemu.

Na kraju misije, on će biti postavljen u orbitu oko Ganimeda i postati prva letjelica koja će se okretati oko nekog drugog mjeseca, sem našeg Mjeseca.

"Lusi“, misija Nase, ispitivaće šest Jupiterovih "Trojanaca", asteroida. Ona kreće 2021. i studiraće šest "kamenova" od 2027. do 2033, kaže Nasa.

Poseta asteroidima

Najavljene su i tri misije za asteroide.

Misija Japanske aeronautičke agencije "Hajabusa-2“ stići će na asteroid 162173 Rijugu 2018. godine. Ta misija postaviće malu sondu na površinu, kao i tri skakutava mini-rovera, navela je Nasa. Glavni cilj misije "Hajabusa-2“ je da se vrati na Zemlju sa uzorcima do decembra 2020.

"Oziris-Reks“, takođe pulen Nase, lansiran je 8. septembra 2016, a u avgustu 2018. će se približiti asteroidu Benu, pet stotina metara širokom kamenu bogatom ugljenikom. Nakon što dođe do asteroida i proučava ga godinu dana, pomoću robotske ruke će uzeti uzorke i zaputiti se ka našoj planeti, gdje bi trebalo da stigne do 2023.

Posebno zanimljivim Benu čini to što Nasa predviđa da ovaj asteroid ima šansu od 1:2.500 da krajem 22. vijeka udari Zemlju.

Meandar oko Merkura

ESA i Japanci će 2018. pokrenuti misiju po imenu "Bepi Kolombo“, čiji je cilj da istraži maleni Merkur, najzapostavljeniji svijet našeg solarnog sistema. Misija će se sastojati od Planetarnog orbitera i Magnetosfernog orbitera. Nakon što krajem 2025. stignu na Merkur, par će se razdvojiti u posebne orbite i sakupljati podatke o sastavu, atmosferi, magnetosferi i geofizici Merkura.

(Nedeljnik.rs)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije