Svemir

Poslije 33 godine Vojažer 1 poslao signal Zemlji

Poslije 33 godine Vojažer 1 poslao signal Zemlji
Foto: N.N. | Poslije 33 godine Vojažer 1 poslao signal Zemlji

Otkako je prije 40 godina napustio Zemlju, letjelica Vojažer 1 nastavila je samostalno svoju avanturu van Sunčevog sistema.

Iako se dugo nije ni pominjao u medijima u petak veče pojavila se informacija da je Vojažer prvi put u posljednje 33 godine ispalio svoje rezervne potiske.

Pitanje je zašto?

Naučnici iz NASA-e i sa Univerziteta u Arkanzasu kažu da je to novi trenutak za letjelicu, posebno zato što je posljednji mlazni motor koristi od 2014. godine.

“Mlaznjaci za upravljanje položajem na Vojažeru pokazuju degradaciju, što znači da su došli do kraja svog života“, kaže menadžer projekta NASA-e Suzan Dod – “Ispitali smo poteze i manevre za korekciju putanje da bismo vidjeli da li će raditi i da li bismo mogli da zamijenimo upravljačke pozicije. Koristeći novi potisak obezbjedićemo dvije do tri godine života za ovu misiju“

1. marta 1979. godine Vojažer je proletio pored Jupitera i slikao ga. Posjetio je i Saturn, a manevre za korekciju putanje nije koristio od 8. novembra 1980. godine. Iako je 13 milijardi kilometara od Zemlje i „uspavan“ je već nekoliko decenija, Vojažer je savršeno prošao test. Trebalo je 19 sati i 35 minuta da letjelica pošalje signal Zemlji pokazujući da je eksperiment prošao dobro.

“Ima signal i uspješno odgovara na eksperiment? To je nevjerovatno posebno ako uzmemo u obzir da se letjelica nalazi milijardama kilometara odavde u zoni gdje su temperature strašno niske i u prostorskom vakuumu. Vojažer ne poznaje granice“, kaže Kejtlin Arens, astronom.

Inače, za nekoliko godina letjelica Vojažer 2 pridružiće se svom blizancu Vojažeru 1 u svojoj avanturi bez kraja.

(NN/b92.net)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije