Svemir

Rogozin o istraživanju Mjeseca i održanju MSS

Rogozin o istraživanju Mjeseca i održanju MSS
Foto: Ilustracija | Rogozin o istraživanju Mjeseca i održanju MSS

Ruska državna korporacija za kosmiške aktivnosti, Roskosmos, planira da iznese program istraživanja Mjeseca u vladi sredinom ove godine i da održi Međunarodnu svemirsku stanicu (MS S) ako se Amerika povuče, rekao je danas direktor Roskosmosa Dmitrij Rogozin.

Program istraživanja Mjeseca biće iznijet u sklopu usvajanja nove verzije osnova državne politike o aktivnostima u svemiru. Mislim da će to biti sredinom ove godine, rekao je Rogozin, prenela je agencija Tas s.

Kako je naveo, sjednica Savjeta bezbjednosti posvećena svemirskim aktivnostima biće održana prije završetka proljeća i sva ta pitanja biće razmotrena.

Roskosmos će, kako je rekao Rogozin, sačuvati Međunarodnu svemirsku stanicu u orbiti čak i ako se američka strana povuče iz projekta.

"To je prijedlog Roskosmosa. Vjerujemo da možemo da sačuvamo stanicu u slučaju da Amerikaci odluče da se povuku iz projekta, zajedno sa drugim zemljama i partnerima", istakao je Rogozin.

Imamo tehnološke i tehničke sposobnosti da održimo stanicu u orbiti i da potpuno obezbjedimo električnu energiju i vodu tamo, zaključio je Rogozin, prenijela je ruska agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije