Svemir

"Roskosmos" pravi raketu za višekratnu upotrebu

"Roskosmos" pravi raketu za višekratnu upotrebu
"Roskosmos" pravi raketu za višekratnu upotrebu

"Roskosmos" planira da napravi raketu koja će se nakon slanja satelita u orbitu vraćati na kosmodrom odakle je i lansirana, piše list "Izvestija".

U pitanju je krstareća faza rakete, odnosno njen najskuplji dio. Drugi dio će, kao i ranije, biti za jednokratnu upotrebu.

Kako saopštava ruski list, u projektu Federalnog kosmičkog programa (FKP) za period od 2016. do 2025, koji je poslat na odobrenje u Ministarstvo, predviđeno je stvaranje "kosmičko-raketnog kompleksa sa višekratnim raketnim nosačem lake klase na kosmodromu Vostočni".

Pretpostavlja se da će stvaranje prve faze rakete za mnogokratnu upotrebu do 2025. koštati 12,5 milijardi rubalja. Rad na konstruktorskom dijelu pod šifrom LEK-VRB počeće 2021, dok rad na tehničkim detaljima, prema planu, treba da počne 2019. godine.

"Kosmički raketni kompleks sa raketnim nosačem lake klase sa višekratnim vraćanjem prve faze koja obezbjeđuju izvođenje na niske orbite tereta mase do jedne tone, pravi se na osnovu skice projekta izrađenog u okviru OKR MRKS-1 do 2016. godine", navodi se u tekstu projekta FKP.

MRKS-1 je raketno-kosmički sistem za višekratnu upotrebu prve faze. Samu ideju stvaranja transportnog sistema koji liči na MRKS formulisali su konstruktori centra "Hruničev" 2001. godine.

Kako se navodi, prvi stepen rakete je najskuplji dio u proizvodnji. Cijena njenog motora iznosi od 10 miliona do 70 miliona dolara. Ovim se objašnjavaju pokušaji korporacije "Spejs iks" da stvori prvi stepen koji se vraća na zemlju za raketu "falkon 9R" - istina, za sada neuspješno, piše Sputnjik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije