Svemir

Rus daje 100 miliona dolara da bi se našli vanzemaljci

Rus daje 100 miliona dolara da bi se našli vanzemaljci
Rus daje 100 miliona dolara da bi se našli vanzemaljci

SAN FRANCISKO - Pitanje da li smo sami u svemiru je vijekovima zaokupljalo ljudski um. To je slučaj i sa ruskim milijarderom Jurijem Milnerom, koji je najavio da će uložiti 100 miliona dolara na projekat čiji je cilj otkrivanje vanzemaljaca.

Koristeći najveće radio teleskope u svijetu, tim naučnika, među kojima i proslavljeni britanski frizičar i kosmolog Stiven Hoking, nadgledaće inicijativu "Breakthrough Listen", 10-godišnju potragu za radio-signalima koji bi mogli da ukažu na postojanje inteligentnog života u dubokom svemiru.

"To je najinteresantnije tehnološko pitanje našeg doba", rekao je Milner u nedavnom intervjuu, navodeći da je počeo da se zanima za vanzemaljski život nakon što je, kao 10-godišnji dječak u Moskvi, pročitao knjigu astrofizičara Karla Segana "Inteligentan život u univerzumu".

Milner vjeruje da druge civilizacije mogu da nas nauče kako da se nosimo sa izazovima kao što je preusmjeravanje prirodnih resursa.

"Ako smo zaista sami, moramo pažljivo da čuvamo ono što imamo. Jer bi to značilo da univerzum nema bekap", istakao je ruski investitor čije se bogatstvo, rezultat smjelih ulaganja u projekte kao što je Fejsbuk, procjenjuje na 3,4 milijarde dolara.

"Površina svemira obuhvaćena potragom biće deset puta veća od one koja je istražena do sada, a prikupljeni podaci skeniraće se sto puta brže. Detaljno ćemo ispitati milion zvijezda najbližih Zemlji", najavio je on.

Za deset godina, predviđa Milner, naučnici će moći da tragaju za radio transmisijama u Mliječnom putu i 100 najbližih galaksija.

Najviše novca, u okviru projekta, biće izdvojeno za iznajmljivanje radio-teleskopa na dva mjeseca godišnje. Naučnici će na raspolaganju tako dobiti na duže vrijeme (dosad su to mogli samo na par dana) moćne optičke uređaje poput američkog "Grin benk" teleskopa i australijskog "Parks" teleskopa.

Glavni cilj Milnerove inicijative je da se utvrdi da li su signali djelo inteligentnog života ili rezultat prirodnih fenomena.

"Oni nam neće ništa reći o civilizaciji, ali će nam ukazati da neka civilizacija postoji tamo negdje", objasnio je Frenk Drejk, koji je zajedno sa Seganom poslao prvu poruku u svemir 1972.

Ipak, bilo koji signal koji bi naučnici uspjeli da detektuju najvjerovatnije bi bio poslat godinama, možda čak i vijekovima ili milenijumima ranije. Radio signali putuju četiri godine između Zemlje i najbliže zvijezde van našeg sunčevog sistema.

"Inteligentni smo, živi, moramo da saznamo", izjavio je Hoking, koji će u okviru projekta imati savjetodavnu ulogu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije