Svemir

Rusi pripemaju novu sondu za Marsov satelit

Rusi pripemaju novu sondu za Marsov satelit
Rusi pripemaju novu sondu za Marsov satelit

MOSKVA - Ruska savezna svemirska agencija Roskosmos planira da lansira novu sondu za ispitivanje tla na Marsovom satelitu Fobos, u skladu sa nacrtom ruskog novog svemirskog programa od 2016. do 2025. godine, koji je danas zvanično predstavljen.

Prema dokumentu, ekspedicija na Mars planirana je za 2024. godinu, kako bi se dopremili uzorci tla sa Fobosa na Zemlju. Projekat je procijenjen na 10,3 milijarde rubalja (198 miliona dolara), prenosi Tas s.

Ta suma je dva puta veća od one koja je bila predviđena prošle godine. Roskomsos planira novu ekspediciju, poslije propasti prethodne misije na Fobos.

Kosmička sonda na Fobos bila je lansirana 9. novembra 2011. godine i očekivalo se da će stići u Marsovu orbitu i uzeti uzorke sa tog prirodnog Marsovog satelita.

Sonda, međutim nije uspjela da izađe na putanju za let prema Marsu, jer je zbog kvara na motoru, ostala blizu Zemljine orbite. Njene krhotine pale su na Zemlju 15. januara. Prema ruskom Minsitarstvu odbrane njeni dijelovi koji nisu sagoreli u atmosferi, pali su u Pacifik, 1.250 kilometra od čileanskog ostrva Velington.

foto ilustracija

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije