Svemir

Rusija prizemljuje sve "Sojuze", možda odloži isporuke na MSS

Rusija prizemljuje sve "Sojuze", možda odloži isporuke na MSS
Foto: Ilustracija | Rusija prizemljuje sve "Sojuze", možda odloži isporuke na MSS

MOSKVA - Visoki zvaničnik ruske svemirske agencije "Roskosmos" Sergej Krikaljev izjavio je danas da bi Rusija mogla da odloži planirano slanje tereta bez ljudske posade na Međunarodnu svemirsku stanicu (MSS) nakon havarije rakete sa ljudskom posadom.

Rojters prenosi da je sljedeća "Roskosmosova" obnavljanja zaliha na MSS planirana za kraj ovog mjeseca, ali da letjelica bez ljudske posade "Progres" koja treba da ponese hranu i druge stvari astronautima na MSS koristi isti raketni sistem kao i letjelica "Sojuz" koja je učestvovala u jučerašnjeg incidentu.

Navodi se da je Krikaljev, čiju je izjavu prenijela ruska državna televizija, potvrdio da će svi letovi raketa "Sojuz" biti obustavljeni sve dok istraga ne utvrdi šta je uzrokovalo havariju.

Generalni direktor "Roskosmosa" Dmitrij Rogozin izjavio je ranije danas da će astronauti, koji su preživjeli havariju ruske svemirske rakete u vazduhu, letjeti ponovo i da za sada nema promjene planova da oni na proljeće naredne godine budu upućeni na MSS.

Navodi se da je Rogozin to kazao dan nakon što su astronauti Aleksej Ovčinjin i Amerikanac Nik Hejg preživeli dramatično prinudno slijetanje u Kazahstanu nakon otkazivanja rada rakete "Sojuz" koja je trebalo da ih odnese na MSS.

Rogozin je danas na Tviteru postavio fotografiju na kojoj je prikazan kako sjedi pored dvojice astronauta i napisao da su oni stigli u Moskvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije