Svemir

Ruska raketa noćas pada ka Zemlji

Ruska raketa noćas pada ka Zemlji
Ruska raketa noćas pada ka Zemlji

Ruska teretna raketa "Progres" raspašće se u atmosferi Zemlje u noći između četvrka i petka, najavila je ruska svemirska agencija "Roskosmos".

"Roskosmos" nije saopštio nad kojim dijelom svijeta će se to dogoditi.

"Progres" pada ka Zemlji od kada je lansiran prije nedjelju dana kada su ruski operateri izgubili kontrolu nad njim.

"Letjelica će sagorjeti u atmosferi i samo nekoliko malih fragmenata će stići do površine Zemlje", objavila rekao je ruska svemirska agencija.

Skoro sve svemirske letjelice te vrste se raspadnu u atmosferi ili padnu u okeane koji zauzimaju najveći dio površine Zemlje. Po "Roskosmosu", spuštanje letjelice "Progres M-27M" ka Zemlji ne bi trebalo da se razlikuje od spuštanja takvog broda koji je pod kontrolom. Rusija godišnje lansira po tri do četiri teretna broda za snabdijebanje Međunarodne svemirske stanice koja je u Zemljinoj orbiti.

Ruske novinske agencije su, pozivajući se na izvore, najavile da će zbog problema s posljednjim "Progresom" vjerovatno biti odloženo polijetanje narednog koje je planirano za 26. maj.

"Roskosmos" nije potvrdio tu informaciju, ali je otkazao konferenciju za novinare tri člana posade koji idu na Međunarodnu svemirsku stanicu - Amerikanca, Rusa i Japanca, koja je bila najvljena za petak. Nekoliko sati nakon uzlijetanja, "Progres", koji je trebalo da 28. aprila pristane uz Međunarodnu svemirsku stanicu, počeo je da se kreće nekontrolisano,a ruski inženjeri nisu uspjeli da ga stabilizuju.

Ali, to ne ugrožava posadu Međunarodne svemirske stanice koja ima zalihe za nekoliko mjeseci. Brod za snabdijevanje "Dragon", američke kompanije "SpaceX", trebalo bi da im stigne 19. juna. Gubitak "Progresa", koji je koštao skoro pola milijarde evra, veliki je udarac za rusku svemirsku industriju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije