Svemir

Ruske pripreme za eksploataciju Mjeseca

Ruske pripreme za eksploataciju Mjeseca
Foto: Ilustracija | Ruske pripreme za eksploataciju Mjeseca

Rusija želi da eksploatiše vodu i rude sa Mjeseca - stručnjaci smatraju da osvajanje svemirske sirovinske baze može povećati obim međunarodnog tržišta u sferi svemirskih radova i usluga na tri triliona dolara.

U Nacionalnom istraživačkom tehnološkom univerzitetu "MISiS" potpisan je memorandum o pokretanju svemirskog rudarstva u Rusiji.

Predstavnici vodećih univerziteta, inovativnog biznisa, kao i državnih i nevladinih instituta za razvoj, donijeli su odluku da se krene u eksploataciju Mjeseca.

Na sastanku je bilo riječi o stvaranju žiroskopskog robota za rad na Mjesecu, o razvoju efikasnih metoda za eksploataciju vode iz Mjesečevog tla, kao i o neophodnosti razvoja ruskog zakonodavstva kako bi se ruskim kompanijama omogućilo da na tom Zemljinom satelitu vrše iskopavanja ruda.

Svi su svjesni da će korištenje sirovina i njihova prerada neposredno na orbitama ili prirodnim kosmičkim objektima suštinski promijeniti pristup svemirskoj tehnologiji.

Međunarodno zakonodavstvo u sferi korištenja svemirskog prostora danas zabranjuje komercijalno korištenje sirovina iz svemira.

Situacija se, međutim, vrlo brzo mijenja: SAD i Luksemburg su tokom posljednje dvije godine jednostrano potpisali dokumente o svemirskoj konkurentnosti koji regulišu eksploataciju ruda na asteroidima.

Zato su sada ruski naučnici i biznismeni potpisali memorandum u čijem tekstu se govori o "neophodnosti i važnosti stvaranja potrebnih uslova u okviru naučno-tehničke politike države za razvoj eksploatacije rudnih bogatstava u svemiru".

Savremeno naučno-praktično iskustvo ruskih univerziteta rudarsko-geološkog profila omogućava da se uspješno adaptiraju tehnologije koje se koriste u tradicionalnoj rudarskoj proizvodnji za svemirske uslove, navodi "Ruski vjesnik".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije