Svemir

Ruske pripreme za eksploataciju Mjeseca

Ruske pripreme za eksploataciju Mjeseca
Foto: Ilustracija | Ruske pripreme za eksploataciju Mjeseca
Srna

Rusija želi da eksploatiše vodu i rude sa Mjeseca - stručnjaci smatraju da osvajanje svemirske sirovinske baze može povećati obim međunarodnog tržišta u sferi svemirskih radova i usluga na tri triliona dolara.

U Nacionalnom istraživačkom tehnološkom univerzitetu "MISiS" potpisan je memorandum o pokretanju svemirskog rudarstva u Rusiji.

Predstavnici vodećih univerziteta, inovativnog biznisa, kao i državnih i nevladinih instituta za razvoj, donijeli su odluku da se krene u eksploataciju Mjeseca.

Na sastanku je bilo riječi o stvaranju žiroskopskog robota za rad na Mjesecu, o razvoju efikasnih metoda za eksploataciju vode iz Mjesečevog tla, kao i o neophodnosti razvoja ruskog zakonodavstva kako bi se ruskim kompanijama omogućilo da na tom Zemljinom satelitu vrše iskopavanja ruda.

Svi su svjesni da će korištenje sirovina i njihova prerada neposredno na orbitama ili prirodnim kosmičkim objektima suštinski promijeniti pristup svemirskoj tehnologiji.

Međunarodno zakonodavstvo u sferi korištenja svemirskog prostora danas zabranjuje komercijalno korištenje sirovina iz svemira.

Situacija se, međutim, vrlo brzo mijenja: SAD i Luksemburg su tokom posljednje dvije godine jednostrano potpisali dokumente o svemirskoj konkurentnosti koji regulišu eksploataciju ruda na asteroidima.

Zato su sada ruski naučnici i biznismeni potpisali memorandum u čijem tekstu se govori o "neophodnosti i važnosti stvaranja potrebnih uslova u okviru naučno-tehničke politike države za razvoj eksploatacije rudnih bogatstava u svemiru".

Savremeno naučno-praktično iskustvo ruskih univerziteta rudarsko-geološkog profila omogućava da se uspješno adaptiraju tehnologije koje se koriste u tradicionalnoj rudarskoj proizvodnji za svemirske uslove, navodi "Ruski vjesnik".

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije